123 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Byta tak själv eller anlita en takläggare

Byta tak själv eller anlita en takläggare

Att byta ett tak är dyrt, speciellt om det är ett stort tak. Ju större takstorlek, desto längre tid kommer det att ta att fixa. Det är inte ovanligt att du kan få ned priset genom att utföra vissa delar av arbetet på egen hand, men då gäller det att du vet vad du faktiskt tar dig an.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Vad kostar ett takbyte?

En takläggare beräknar oftast kostnaden i kvadratmeter istället för timmar. I snitt brukar ett takbyte ligga på 1 500 kr/m2. Ett tak på 150 kvadrat kostar alltså uppemot 225 000 kronor. En stor del av detta är materialkostnaden, särskilt om det är ett helt nytt tak som ska byggas. Tänk här på att olika takmaterial kostar olika mycket. Det kostar exempelvis cirka 1000 – 1 800 kr per kvadratmeter att byta ett tegeltak medan ett papptak endast kostar 350 – 600 kr per kvadratmeter. Hur lång tid det sedan tar att lägga taket varierar. Det kan ta alltifrån en halvtimme till tre timmar per kvadratmeter tak.

Ett takbyte behövs i snitt vart 50:e år, åtminstone om taket består av tegelpannor. Andra tak har kortare livslängd. Betong och plåt ligger på runt 40 år medan papp ligger på max 30 år. Naturligtvis kan takets livslängd förlängas genom att det underhålls väl, men ibland är ett takbyte ändå oundvikligt. Tak som är trasigt och har pannor som saknas behöver med stor sannolikhet bytas.

Fördelar med att byta tak själv

Allt arbete som du gör på egen hand slipper du betala en takläggare för. Du kan spara tiotusentals kronor om du är duktig på att lägga tak själv. Du kan dessutom jobba när du själv har tid med det.

Tegeltak på två villor som är i fint skick.

Nackdelar med att byta tak själv

Det är upp till dig och din förmåga att säkerställa att taket byggs på rätt sätt. Om du vet vad du håller på med så är det säkert inga problem. Det finns dock andra saker att ta hänsyn till som kan göra dig mindre sugen på att utföra hela arbetet på egen hand.

Först och främst är det tungt, speciellt om du ska arbeta med betong- eller tegelpannor. Det tär på knän, axlar och armbågar.

Sedan får du komma ihåg att du jobbar på taket, vilket är högt upp och riskabelt. Var noga med säkerheten när du jobbar på höga höjder och tänk alltid på att förebygga eventuella riskmoment. Om du överväger att utföra hela eller delar av takbyte själv är det bra att investera i en byggnadsställning. Dessa gör att du kan utföra arbetet på ett säkert sätt.

Slutligen, så tar det tid. Det går sällan snabbt att byta ett tak även om du är kunnig. Att lägga ett vanligt sadeltak på 150 kvadratmeter brukar ta åtminstone två veckor vid optimala förhållanden. Det är viktigt att inte slarva! Om något går snett kan du tvingas betala en hel del i reparationskostnader.

Anlita en takläggare som hjälper dig

Om du inte har tid eller erfarenhet att lägga hela taket själv (men ändå vill spara in pengar) kan det vara läge att kompromissa och jobba ihop med en eller flera takläggare. Ta in offerter från flera olika takfirmor och bestäm dig sedan i lugn och ro för en firma som du tycker passar bra till just ditt projekt.

Vissa delar bör du alltid överlåta till yrkesmän

Har du speciella anslutningar på taket, exempelvis runt en skorsten eller någon form av genomföring, krävs det oftast inklädningar av plåt. Dessa behöver utföras av en plåtslagare. Det finns vissa saker som du kan montera på egen hand (standard-plåtar och dylikt) men annars rekommenderar vi att du kontaktar ett yrkesproffs.

Fler inlägg om Tak

Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Takpapp, eller tjärpapp som det ibland kallas, är den papp som rullas ut under takpannor och läkt för att skydda huset från att kyla och fukt tränger in. Det finns också yttakpapp som används som takmaterial istället för exempelvis tegel eller betong som kan vara ganska tungt. Vanlig...
Läs mer om Vad är takpapp och hur mycket kostar det?
Betongpannor – Fördelar och nackdelar
I Sverige är det vanligt med tegelpannor, något som ger huset ett klassiskt utseende. Tegelpannor är dock det dyraste takmaterialet på marknaden, vilket har gjort att många ser sig om efter andra prisvärda alternativ. Det är här som betongpannorna kommer in i bilden, dessa pannor är något...
Läs mer om Betongpannor – Fördelar och nackdelar
Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?
Snöras är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett mindre snöras är inte farligt, men om snön är tung och blandas med is kan den orsaka stora skador. För visst är det vackert med vitklädda takåsar – vilket även hjälper isoleringen av fastigheten, men tids ...
Läs mer om Snöras från tak – Hur ser ditt ansvar ut?