127 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Byta tak själv eller anlita en takläggare

Byta tak själv eller anlita en takläggare


Att byta ett tak är dyrt, speciellt om det är ett stort tak. Ju större takstorlek, desto längre tid kommer det att ta. Det är inte ovanligt att få ned priset genom att utföra större delen av arbetet på egen hand men det gäller att veta vad du faktiskt tar dig an. Även om du skulle kunna klara av takbytet själv kan det vara värt att anlita takläggare för vissa delar av arbetet.

Ett takbyte behövs i snitt vart 50:e år, åtminstone om taket består av tegelpannor. Andra tak har kortare livslängd, betong och plåt ligger på runt 40 år medan papp ligger på upp till 30 år. Naturligtvis kan takets livslängd förlängas genom att underhållas väl, men ibland är ett takbyte oundvikligt. Tak som är trasigt eller vars pannor saknas eller har gått sönder behöver med stor sannolikhet bytas.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på tak!


Begär gratis offert

Vad kostar ett takbyte?


I snitt räknar man med att ett takbyte kan kosta cirka 1 500 kr/m2. Ett tak på 150 kvadrat skulle alltså kosta upp emot 225 000 kronor. En stor del av detta är materialkostnaden, speciellt om det är ett helt nytt tak som ska byggas.

Fördelar med att byta tak själv


Allt arbete som du gör på egen hand slipper du betala en takläggare för. Det kan handla om tiotusentals kronor som du sparar.

Tegeltak på två villor som är i fint skick.

Nackdelar med att byta tak själv


Det är upp till dig och din förmåga att säkerställa att taket byggs på rätt sätt. Om du vet vad du håller på med så är det säkert inga problem. Det finns dock andra saker att ta hänsyn till som kan göra dig mindre sugen på att utföra hela arbetet på egen hand. Först och främst är det tungt, speciellt om du ska arbeta med betong- eller tegelpannor. Det tär på både knän, axlar och armbågar.

Sedan får du komma ihåg att du jobbar på taket, vilket är högt upp och riskabelt. Var noga med säkerheten när du jobbar på höga höjder och tänk alltid på att förebygga eventuella riskmoment. Slutligen har du tiden, det går sällan snabbt att byta ett tak även om du är kunnig. Om det är ett helt nytt tak som ska läggas kan tiden vara en av de viktigaste faktorerna, du vill undvika dåligt väder och kyla så långt som möjligt.

Om du överhuvudtaget överväger att utföra hela eller delar av takbytet själv, investera i en byggnadsställning. Dessa gör att du kan utföra arbetet på ett säkert sätt.

Anlita en takläggare som hjälper dig


En kompromiss är att jobba ihop med en eller flera takläggare. Vissa uppgifter är dessutom relativt simpla och återkommande, dessa kan du göra själv eller tillsammans med vänner och släktingar. Det är rekommenderat att ta in offerter från minst tre olika företag.

Vissa delar bör du överlåta till andra


Har du speciella anslutningar på taket, exempelvis runt en skorsten eller någon form av genomföring, krävs det oftast inklädningar av plåt. Dessa behöver utföras av en plåtslagare. Det finns dock vissa saker du kan montera på egen hand, exempelvis passande standard-plåtar och dylikt.

Fler inlägg om Tak

Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst?
Du som håller på att bygga uterum kommer att ställas inför många olika val. Ett av dessa är vilket tak du ska välja. Det finns ju många olika typer av tak, mer estetiskt tilltalandande, enklare varianter, och så klart många tak i olika prisklasser. Vissa tak är i stort sett underhållsfria...
Läs mer om Tak uterum: Vilket alternativ passar bäst?
Takbyte – När är det aktuellt med detta?
Inget tak håller för alltid. Det finns otaliga saker som påverkar takets beständighet, från växter, mossa, grenar och löv till fåglar och djur samt vädrets makter. Vissa klimat tär mer på taket än andra, exempelvis kustens saltbestänkta vindar. Innan vi går igenom några situationer d...
Läs mer om Takbyte – När är det aktuellt med detta?
Takpapp är snyggt och enkelt
Takpapp kan ha olika funktioner. Antingen läggs det som underlagspapp som, vilket namnet antyder, fungerar som ett tätt underlag som läggs under ett annat takmaterial eller så är pappen det yttersta materialet och själva taket. Oavsett vilket alternativ du väljer har takpapp en rad fördel...
Läs mer om Takpapp är snyggt och enkelt