75 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Tak / Byta tak själv eller anlita en takläggare

Byta tak själv eller anlita en takläggare

Att byta ett tak är dyrt, speciellt om det är ett stort tak. Ju större takstorlek, desto längre tid kommer det att ta. Det är inte ovanligt att få ned priset genom att utföra större delen av arbetet på egen hand men det gäller att veta vad du faktiskt tar dig an. Även om du skulle kunna klara av takbytet själv kan det vara värt att anlita takläggare för vissa delar av arbetet. Ett takbyte behövs i snitt var 50:e år, åtminstone om taket består av tegelpannor. Andra tak har kortare livslängd, betong och plåt ligger på runt 40 år medan papp ligger på upp till 30 år. Naturligtvis kan takets livslängd förlängas genom att underhållas väl men ibland är det oundvikligt. Tak som är trasigt eller vars pannor saknas eller har gått sönder behöver med stor sannolikhet bytas.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på tak!

Begär gratis offert

Vad kostar ett takbyte?

I snitt räknar man med att ett takbyte kan kosta cirka 1 500 kr/m2. Ett tak på 150 kvadrat skulle alltså kosta upp emot 225 000 kronor. En stor del av detta är materialkostnaden, speciellt om det är ett helt nytt tak som ska byggas.

Fördelar med att byta tak själv

Allt arbete som du gör på egen hand slipper du betala en takläggare för. Det kan handla om tiotusentals kronor som du sparar. Tegeltak på två villor som är i fint skick.

Nackdelar med att byta tak själv

Det är upp till dig och din förmåga att säkerställa att taket byggs på rätt sätt. Om du vet vad du håller på med så är det säkert inga problem. Det finns dock andra saker att ta hänsyn till som kan göra dig mindre sugen på att utföra hela arbetet på egen hand. Först och främst är det tungt, speciellt om du ska arbeta med betong- eller tegelpannor. Det tär på både knän, axlar och armbågar. Sedan får du komma ihåg att du jobbar på taket, vilket är högt upp och riskabelt. Var noga med säkerheten när du jobbar på höga höjder och tänk alltid på att förebygga eventuella riskmoment. Slutligen har du tiden, det går sällan snabbt att byta ett tak även om du är kunnig. Om det är ett helt nytt tak som ska läggas kan tiden vara en av de viktigaste faktorerna, du vill undvika dåligt väder och kyla så långt som möjligt. Om du överhuvudtaget överväger att utföra hela eller delar av takbytet själv, investera i en byggnadsställning. Dessa gör att du kan utföra arbetet på ett säkert sätt.

Anlita en takläggare som hjälper dig

En kompromiss är att jobba ihop med en eller flera takläggare. Vissa uppgifter är dessutom relativt simpla och återkommande, dessa kan du göra själv eller tillsammans med vänner och släktingar. Det är rekommenderat att ta in offerter från minst tre olika företag.

Vissa delar bör du överlåta till andra

Har du speciella anslutningar på taket, exempelvis runt en skorsten eller någon form av genomföring, krävs det oftast inklädningar av plåt. Dessa behöver utföras av en plåtslagare. Det finns dock vissa saker du kan montera på egen hand, exempelvis passande standard-plåtar och dylikt.

Fler inlägg om tak

Takpapp är snyggt och enkelt
Takpapp kan ha olika funktioner. Antingen läggs det som underlagspapp som, vilket namnet antyder, fungerar som ett tätt underlag som läggs under ett annat takmaterial eller så är pappen det yttersta materialet och själva taket. Oavsett vilket alternativ du väljer har takpapp en rad fördel...
Läs mer om Takpapp är snyggt och enkelt
Bra att veta om tegeltak
Många håller nog med att ett tegeltak bidrar med en speciell känsla till ett hus. Det är tveklöst det mest klassiska valet när det gäller tak på våra svenska hus. Det anrika materialet, som använts under många tusen år, ger ett rustikt och hemtrevligt intryck. Funderar du på att lägga nya...
Läs mer om Bra att veta om tegeltak
Därför ska du välja plåttak
Plåt är ett klassiskt material för takläggning som använts i vårt land under många hundra år. Det var först ett exklusivt alternativ för de allra rikaste, men tack vare moderna tekniker och metoder blev det billigare. Idag är plåttak ett av de allra mest vanliga takmaterialen. Om du ska l...
Läs mer om Därför ska du välja plåttak