137 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kundtjänst: 08-232 232
Kunskapsbank / Tak / Byta tak själv eller anlita en takläggare

Byta tak själv eller anlita en takläggare

Att byta ett tak är dyrt, speciellt om det är ett stort tak. Ju större takstorlek, desto längre tid kommer det att ta att fixa. Det är inte ovanligt att du kan få ned priset genom att utföra vissa delar av arbetet på egen hand, men då gäller det att du vet vad du faktiskt tar dig an.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Vad kostar ett takbyte?

En takläggare beräknar oftast kostnaden i kvadratmeter istället för timmar. I snitt brukar ett takbyte ligga på 1 500 kr/m2. Ett tak på 150 kvadrat kostar alltså uppemot 225 000 kronor. En stor del av detta är materialkostnaden, särskilt om det är ett helt nytt tak som ska byggas. Tänk här på att olika takmaterial kostar olika mycket. Det kostar exempelvis cirka 1000 – 1 800 kr per kvadratmeter att byta ett tegeltak medan ett papptak endast kostar 350 – 600 kr per kvadratmeter. Hur lång tid det sedan tar att lägga taket varierar. Det kan ta alltifrån en halvtimme till tre timmar per kvadratmeter tak.

Ett takbyte behövs i snitt vart 50:e år, åtminstone om taket består av tegelpannor. Andra tak har kortare livslängd. Betong och plåt ligger på runt 40 år medan papp ligger på max 30 år. Naturligtvis kan takets livslängd förlängas genom att det underhålls väl, men ibland är ett takbyte ändå oundvikligt. Tak som är trasigt och har pannor som saknas behöver med stor sannolikhet bytas.

Fördelar med att byta tak själv

Allt arbete som du gör på egen hand slipper du betala en takläggare för. Du kan spara tiotusentals kronor om du är duktig på att lägga tak själv. Du kan dessutom jobba när du själv har tid med det.

Tegeltak på två villor som är i fint skick.

Nackdelar med att byta tak själv

Det är upp till dig och din förmåga att säkerställa att taket byggs på rätt sätt. Om du vet vad du håller på med så är det säkert inga problem. Det finns dock andra saker att ta hänsyn till som kan göra dig mindre sugen på att utföra hela arbetet på egen hand.

Först och främst är det tungt, speciellt om du ska arbeta med betong- eller tegelpannor. Det tär på knän, axlar och armbågar.

Sedan får du komma ihåg att du jobbar på taket, vilket är högt upp och riskabelt. Var noga med säkerheten när du jobbar på höga höjder och tänk alltid på att förebygga eventuella riskmoment. Om du överväger att utföra hela eller delar av takbyte själv är det bra att investera i en byggnadsställning. Dessa gör att du kan utföra arbetet på ett säkert sätt.

Slutligen, så tar det tid. Det går sällan snabbt att byta ett tak även om du är kunnig. Att lägga ett vanligt sadeltak på 150 kvadratmeter brukar ta åtminstone två veckor vid optimala förhållanden. Det är viktigt att inte slarva! Om något går snett kan du tvingas betala en hel del i reparationskostnader.

Anlita en takläggare som hjälper dig

Om du inte har tid eller erfarenhet att lägga hela taket själv (men ändå vill spara in pengar) kan det vara läge att kompromissa och jobba ihop med en eller flera takläggare. Ta in offerter från flera olika takfirmor och bestäm dig sedan i lugn och ro för en firma som du tycker passar bra till just ditt projekt.

Vissa delar bör du alltid överlåta till yrkesmän

Har du speciella anslutningar på taket, exempelvis runt en skorsten eller någon form av genomföring, krävs det oftast inklädningar av plåt. Dessa behöver utföras av en plåtslagare. Det finns vissa saker som du kan montera på egen hand (standard-plåtar och dylikt) men annars rekommenderar vi att du kontaktar ett yrkesproffs.

Fler inlägg om Tak

Snöras från tak
Snöras händer. Det är i princip oundvikligt om det finns ett tak och om det snöar kraftigt. Ett vitt snötäcke på taket skapar en vacker bild och kan även hjälpa isoleringen. Tids nog kommer dock snön att smälta och falla. Har du ett högt tak kan det innebära att personer eller egendom som...
Läs mer om Snöras från tak
Pris för att lägga ett nytt tak
På den här sidan går vi igenom priset för ett nytt tak. Vi börjar med att kolla på vilka faktorer det är som påverkar slutpriset för taket och sen ska vi också titta på ett prisexempel. Vad kostar det att lägga ett nytt tak? Det beror på flera faktorer; inte minst hur stort taket är och...
Läs mer om Pris för att lägga ett nytt tak
Så går ett takbyte till
Det börjar med ett behov. Du kanske märker att taket läcker, att en eller flera takpannor har gått sönder, att fågelspillning fräter hål på dom, eller så vet du att taket har alltför många år på nacken. Kanske tvingas du upp på taket regelbundet för att fixa den ena besväret efter det and...
Läs mer om Så går ett takbyte till