För att fungera tar luftvärmepumpen luft utifrån, hämtar energi ur den och sprider värmen inne i huset. En luft/luft-värmepump består av två delar: en utomhus- och en inomhusdel. Utedelen samlar in värmeenergi från luften utomhus, även när det är kallt. Den energin överförs till ett köldmedium som komprimeras, vilket höjer temperaturen. Den varma gasen leds sedan till inomhusdelen, där värmen sprids med en fläkt. På sommaren kan processen vändas så att pumpen fungerar som AC.
Det behöver inte vara varmt eller blåsa kraftigt för att luftvärmepumpen ska fungera. Den klarar av att utvinna värme även när det är vinter och kallt.
För att optimera luftvärmepumpen är det viktigt att den placeras på en plats i huset där den effektivt kan sprida värme. Det installatören letar efter är fria vägar för värmen att röra sig via. Ju färre väggar och annat som står i vägen för värmen desto bättre kommer den att spridas från det rum där värmepumpen är placerad. I våra svenska hem innebär detta ofta att värmepumpen placeras i hallen då denna angränsar till många av hemmets rum och ser till att värmen utnyttjas maximalt.
Själva installationen innebär ett mindre ingrepp och görs av en auktoriserad installatör. De två delarna monteras på respektive plats, en inomhus och en utomhus, och sedan borras det hål i huset så att dessa två delar kan sammankopplas. Det hela går på några timmar så du behöver inte oroa dig över att ditt hem ska vara stängt i mer än en halv dag under installationen.
En sak man bör tänka på vid installationen är att man placerar utomhusdelen på en plats där den inte kan störa omgivningarna, detta då den under vintertid och minusgrader kan behöva jobba hårdare och därmed gå på ett högre varvtal. Detta kan enkelt undvikas genom att man till exempel inte placerar fläkten precis utanför ett sovrum eller andra utrymmen där man gärna vill att det ska vara helt tyst.
Med HelpHero kan du få hjälp att ta in offerter från flera olika installatörer med en enda begäran. Begär offert för att installera värmepump och få prisförslag från upp till sex olika firmor. Processen är snabb, enkel och helt gratis. Du binder inte upp dig till någonting.
Vid val av luftvärmepump bör du räkna in faktorer som hur stort ditt hem är och i vilket klimat du bor. Detta bestämmer i sin tur vilken effektivitet och vilka arbetstemperaturer din värmepump bör ha. Det är viktigt att inte köpa en som är för liten då detta gör att den måste arbeta extra hårt för att hålla värmen uppe och snabbare slits ut.
Om din bostad saknar ett vattenburet värmesystem kan luft/luft-värmepump vara rätt val. Systemet hämtar upp utomhusluften och omvandlar den till värme som sprids genom luften inomhus.
En luft/vatten-värmepump fungerar ungefär på samma sätt, men värmen sprids istället via det vattenburna systemet. Fördelen med luft/vatten är att värmepumpen inte behöver särskilt mycket underhåll. Däremot behöver man rengöra systemet från smuts årligen, eftersom smutspartiklarna orsakar en minskad effekt i uppvärmningen.