96 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Investera i en luft/luftvärmepump

Investera i en luft/luftvärmepump

En luft/luftvärmepump, eller bara luftvärmepump som de också kallas, används i många hem i Sverige. En luftvärmepump tar luft utifrån som har värmts upp av solen och sprider sedan den värmen i ditt hem. På så sätt höjs temperaturen i huset! Om du vill lära dig mer om hur det går till när en luft/luftvärmepump installeras kan du fortsätta läsa informationen som vi har samlat på den här sidan.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Hur fungerar en luft/luftvärmepump?

Kvinna sitter framför vinkraftverk. Det blåser kraftigt.

En luft/luftvärmepump består av två delar: en utomhusdel och en inomhusdel. För att optimera luftvärmepumpen är det viktigt att den placeras på rätt plats i huset. På så vis kan pumpen på ett effektivt sätt sprida den värme som utomhusdelen hämtar in till ditt hus. Det installatören letar efter är fria vägar för värmen att röra sig via. Ju färre väggar och annat som står i vägen för värmen desto bättre kommer den spridas från det rum där värmepumpen är placerad. I våra svenska hem innebär detta ofta att värmepumpen placeras i hallen då denna angränsar till många av hemmets rum och ser till att värmen utnyttjas maximalt.

Hur installeras en luft/luftvärmepump?

Om du har bestämt dig för att skaffa en luftvärmepump till ditt hem ska du kontakta en auktoriserad installatör som kan hjälpa dig att installera den. Själva installationen innebär ett mindre ingrepp. Den kan genomföras på lite mer än en halv dag, så du behöver inte oroa dig över att ditt hem ska vara stängt i flera dagar under installationen.

I stort sett ska de två delarna monteras på respektive plats, en inomhus och en utomhus, och sedan borras det hål i huset så att dessa två delar kan sammankopplas. I förhållande till hur mycket en luftvärmepump kan spara dig är det verkligen en investering som är väl värd att göra.

Köp rätt modell

Det finns väldigt många luftvärmepumpar att välja bland. Det är viktigt att du väljer en modell som passar just ditt hem och dina unika behov. Faktorer som spelar in är bland annat hur stort ditt hem är och i vilket klimat du bor. Detta bestämmer i sin tur vilken effektivitet och vilka arbetstemperaturer din värmepump bör ha. Det är viktigt att inte köpa en värmepump som är för liten då detta gör att den måste arbeta extra hårt för att hålla värmen uppe. Den slits då mycket snabbare.

Om du känner dig redo att installera luftvärmepumpen kan du göra en prisförfrågan här ovanför. Vi ser till att du kommer i kontakt med skickliga installatörer i ditt närområde.

Fler inlägg om Uppvärmning

Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Med bergvärme får du ett pålitligt värmesystem som kommer att hålla i många år framöver. Dagens bergvärmesystem oerhört energisnåla och bergvärmepumparna är optimerade för att du ska kunna göra så stora besparingar som möjligt. Två starka aktörer på marknaden är Nibe och Mitsubishi. På de...
Läs mer om Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Därför är bergvärme populärt i Sverige
När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när olj...
Läs mer om Därför är bergvärme populärt i Sverige