Investera i en luft/luftvärmepump

En luft/luftvärmepump, eller bara luftvärmepump som de också kallas, används i många hem i Sverige. En luftvärmepump tar luft utifrån som har värmts upp av solen och sprider sedan den värmen i ditt hem. På så sätt höjs temperaturen i huset! Om du vill lära dig mer om hur det går till när en luft/luftvärmepump installeras kan du fortsätta läsa informationen som vi har samlat på den här sidan.

Hur fungerar en luft/luftvärmepump?

Kvinna sitter framför vinkraftverk. Det blåser kraftigt.

En luft/luftvärmepump består av två delar: en utomhusdel och en inomhusdel. För att optimera luftvärmepumpen är det viktigt att den placeras på rätt plats i huset. På så vis kan pumpen på ett effektivt sätt sprida den värme som utomhusdelen hämtar in till ditt hus. Det installatören letar efter är fria vägar för värmen att röra sig via. Ju färre väggar och annat som står i vägen för värmen desto bättre kommer den spridas från det rum där värmepumpen är placerad. I våra svenska hem innebär detta ofta att värmepumpen placeras i hallen då denna angränsar till många av hemmets rum och ser till att värmen utnyttjas maximalt.

Hur installeras en luft/luftvärmepump?

Om du har bestämt dig för att skaffa en luftvärmepump till ditt hem ska du kontakta en auktoriserad installatör som kan hjälpa dig att installera den. Själva installationen innebär ett mindre ingrepp. Den kan genomföras på lite mer än en halv dag, så du behöver inte oroa dig över att ditt hem ska vara stängt i flera dagar under installationen.

I stort sett ska de två delarna monteras på respektive plats, en inomhus och en utomhus, och sedan borras det hål i huset så att dessa två delar kan sammankopplas. I förhållande till hur mycket en luftvärmepump kan spara dig är det verkligen en investering som är väl värd att göra.

Köp rätt modell

Det finns väldigt många luftvärmepumpar att välja bland. Det är viktigt att du väljer en modell som passar just ditt hem och dina unika behov. Faktorer som spelar in är bland annat hur stort ditt hem är och i vilket klimat du bor. Detta bestämmer i sin tur vilken effektivitet och vilka arbetstemperaturer din värmepump bör ha. Det är viktigt att inte köpa en värmepump som är för liten då detta gör att den måste arbeta extra hårt för att hålla värmen uppe. Den slits då mycket snabbare.

Om du känner dig redo att installera luftvärmepumpen kan du göra en prisförfrågan här ovanför. Vi ser till att du kommer i kontakt med skickliga installatörer i ditt närområde.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för u...
Läs mer om
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.