78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Investera i en luft/luftvärmepump

Investera i en luft/luftvärmepump

En luft/luftvärmepump, eller bara luftvärmepump som de också kallas, används i många hem i Sverige. En luftvärmepump tar luft utifrån som har värmts upp av solen och sprider sedan den värmen i ditt hem. På så sätt höjs temperaturen i huset! Om du vill lära dig mer om hur det går till när en luft/luftvärmepump installeras kan du fortsätta läsa informationen som vi har samlat på den här sidan.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Hur fungerar en luft/luftvärmepump?

Kvinna sitter framför vinkraftverk. Det blåser kraftigt.

En luft/luftvärmepump består av två delar: en utomhusdel och en inomhusdel. För att optimera luftvärmepumpen är det viktigt att den placeras på rätt plats i huset. På så vis kan pumpen på ett effektivt sätt sprida den värme som utomhusdelen hämtar in till ditt hus. Det installatören letar efter är fria vägar för värmen att röra sig via. Ju färre väggar och annat som står i vägen för värmen desto bättre kommer den spridas från det rum där värmepumpen är placerad. I våra svenska hem innebär detta ofta att värmepumpen placeras i hallen då denna angränsar till många av hemmets rum och ser till att värmen utnyttjas maximalt.

Hur installeras en luft/luftvärmepump?

Om du har bestämt dig för att skaffa en luftvärmepump till ditt hem ska du kontakta en auktoriserad installatör som kan hjälpa dig att installera den. Själva installationen innebär ett mindre ingrepp. Den kan genomföras på lite mer än en halv dag, så du behöver inte oroa dig över att ditt hem ska vara stängt i flera dagar under installationen.

I stort sett ska de två delarna monteras på respektive plats, en inomhus och en utomhus, och sedan borras det hål i huset så att dessa två delar kan sammankopplas. I förhållande till hur mycket en luftvärmepump kan spara dig är det verkligen en investering som är väl värd att göra.

Köp rätt modell

Det finns väldigt många luftvärmepumpar att välja bland. Det är viktigt att du väljer en modell som passar just ditt hem och dina unika behov. Faktorer som spelar in är bland annat hur stort ditt hem är och i vilket klimat du bor. Detta bestämmer i sin tur vilken effektivitet och vilka arbetstemperaturer din värmepump bör ha. Det är viktigt att inte köpa en värmepump som är för liten då detta gör att den måste arbeta extra hårt för att hålla värmen uppe. Den slits då mycket snabbare.

Om du känner dig redo att installera luftvärmepumpen kan du göra en prisförfrågan här ovanför. Vi ser till att du kommer i kontakt med skickliga installatörer i ditt närområde.

Fler inlägg om Uppvärmning

Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Om du ska installera golvvärme och vill ha ett ungefärligt pris för detta finns det några saker som vi måste reda ut. Först och främst så finns det tre typer av golvvärme: vattenburen, luftburen och elektrisk. Precis som namnen indikerar genererar dessa värmesystem antingen värme till gol...
Läs mer om Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet. 1.      Kolla marken För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas i...
Läs mer om Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Så fungerar ett vattenburet värmesystem
Det finns många fördelar med att använda vatten för att transportera värmen dit man vill ha den i hemmet. Det är framför allt flexibelt och kan användas med en mängd olika drivmedel. Populära alternativ är bergvärme, luftvatten, el, olje- eller vedpanna och även fjärrvärme. Bostadens vär...
Läs mer om Så fungerar ett vattenburet värmesystem