130 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Investera i en luft/luftvärmepump

Investera i en luft/luftvärmepump


En luft/luftvärmepump, eller bara luftvärmepump som de också kallas, används i många hem i Sverige. En luftvärmepump tar luft utifrån som har värmts upp av solen och sprider sedan den värmen i ditt hem. På så sätt höjs temperaturen i huset! Om du vill lära dig mer om hur det går till när en luft/luftvärmepump installeras kan du fortsätta läsa informationen som vi har samlat på den här sidan.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!


Begär gratis offert

Hur fungerar en luft/luftvärmepump?


Kvinna sitter framför vinkraftverk. Det blåser kraftigt.

En luft/luftvärmepump består av två delar: en utomhusdel och en inomhusdel. För att optimera luftvärmepumpen är det viktigt att den placeras på rätt plats i huset. På så vis kan pumpen på ett effektivt sätt sprida den värme som utomhusdelen hämtar in till ditt hus. Det installatören letar efter är fria vägar för värmen att röra sig via. Ju färre väggar och annat som står i vägen för värmen desto bättre kommer den spridas från det rum där värmepumpen är placerad. I våra svenska hem innebär detta ofta att värmepumpen placeras i hallen då denna angränsar till många av hemmets rum och ser till att värmen utnyttjas maximalt.

Hur installeras en luft/luftvärmepump?


Om du har bestämt dig för att skaffa en luftvärmepump till ditt hem ska du kontakta en auktoriserad installatör som kan hjälpa dig att installera den. Själva installationen innebär ett mindre ingrepp. Den kan genomföras på lite mer än en halv dag, så du behöver inte oroa dig över att ditt hem ska vara stängt i flera dagar under installationen.

I stort sett ska de två delarna monteras på respektive plats, en inomhus och en utomhus, och sedan borras det hål i huset så att dessa två delar kan sammankopplas. I förhållande till hur mycket en luftvärmepump kan spara dig är det verkligen en investering som är väl värd att göra.

Köp rätt modell


Det finns väldigt många luftvärmepumpar att välja bland. Det är viktigt att du väljer en modell som passar just ditt hem och dina unika behov. Faktorer som spelar in är bland annat hur stort ditt hem är och i vilket klimat du bor. Detta bestämmer i sin tur vilken effektivitet och vilka arbetstemperaturer din värmepump bör ha. Det är viktigt att inte köpa en värmepump som är för liten då detta gör att den måste arbeta extra hårt för att hålla värmen uppe. Den slits då mycket snabbare.

Om du känner dig redo att installera luftvärmepumpen kan du göra en prisförfrågan här ovanför. Vi ser till att du kommer i kontakt med skickliga installatörer i ditt närområde.

Fler inlägg om Uppvärmning

Jordvärme – Kostnad per månad
Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader. Vilka är dessa? Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga, kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material samt värmepumpen. Låt oss an...
Läs mer om Jordvärme – Kostnad per månad
Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vi har haft bergvärmepumpar i Sverige sedan 70-talet, men än idag finns det många myter kring bergvärme. Vad är sant och inte? Vi  bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som gäller. 1.      Värmen från berget kan ta slut Denna myt beror till stor del på namnet, det vill säga...
Läs mer om Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vad kostar luftvärme?
Jämfört med berg-, jord- och sjövärme har luftvärme en lägre initial investeringskostnad. Prisexempel för de olika luftvärmepumparna: Luft/vatten-värmepump: Mellan 35 000 kr och 100 000 kr (plus installation) Luft/luft-värmepump: Mellan 7 000 kr och 15 000 kr (plus installation)...
Läs mer om Vad kostar luftvärme?