Fönstermodell, funktion och arbetskostnad

Det kostar en hel del att byta fönster. I längden brukar det ändå vara en smart investering. Fönster som är dåligt isolerade eller trasiga släpper nämligen ut stora mängder värme från huset. I regel kan du räkna med att så mycket som 35 procent av husets värme försvinner ut genom fönster och tak. Den siffran kan bli betydligt högre om dina fönster är i behov av renovering.

Det är viktigt att dina nya fönster isolerar bra

Ett runt fönster med utsikt mot grönska.
Formen på dina fönster är självklart också viktig. Runda fönster är framför allt populära på hus i modern stil.

Ett fönsterbyte gör du med förhoppningen att dina nya fönster ska hålla i årtionden framöver. Om du vill sänka dina värmekostnader ska du satsa på energiklassade fönster med ett u-värde under 1,2. Absolut bäst är fönster som innehar Energiklass A vilket innebär att de har ett u-värde under 0,9. Som du märker, lågt u-värde innebär välisolerade fönster, högre u-värde innebär fönster med sämre isolering. Så vad är u-värdet? Enkelt förklarat så är det ett värde som mäter isoleringsförmågan hos alla typer av byggmaterial, så det kan du även titta på inför kommande projekt som inte har med fönster att göra.

Andra funktioner som du bör räkna in är:

  • Ska fönstret isolera väl mot ljud? Då kan du få tumma lite på värmeisoleringsförmågan, då tekniken ännu inte kommit fullt så långt att det är helt möjligt att kombinera dessa två funktioner.
  • Hur ska fönstren kunna öppnas? Ska de ens kunna öppnas? I vilken riktning?
  • Vilken ram ska de ha? Trä är billigt i Sverige, och isolerar väl mot kyla, medan aluminium är mer exklusivt, men är ännu bättre ur isoleringssynvinkel, samt praktiskt taget underhållsfritt. Du kan även behöva räkna in extra arbetskostnad när du ska byta fönster för exempelvis målning av ramar.

Ta reda på arbetskostnad för att byta fönster genom att ta in offerter

Ett sätt att sänka arbetskostnaderna när du ska byta fönster är så klart att göra arbetet själv, men detta är endast att rekommendera om du har kunskaperna som krävs för att göra ett fackmannamässigt arbete. Annars är det alltid smart att ta in många offerter så att du får koll på vilket företag som verkar erbjuda mest för pengarna. Genom att jämföra olika offerter får du också en god bild av vad du kan förvänta dig av företaget när de ska utföra fönsterbytet.

Sänk arbetskostnaderna med rotavdraget

Ett annat ypperligt sätt att verkligen drastiskt kunna sänka priset på fönsterbyte är att använda sig av ROT-avdraget. För dig som äger ett småhus och skattar i Sverige är det möjligt att dra av delar av arbetskostnaden för att byta fönster på skatten, med upp till 50 000 kr per person och år. Är ni alltså två personer som äger huset och båda betalar skatt, finns här stora möjligheter att rejält minska på kostnaderna.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om fönster
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Upphandling av fönsterbyte i hel bostadsrättsförening Att byta fönster i en hel bostadsrättsförening kan vara ett stort projekt under en längre tid. För att veta att rätt företag anlitas är det alltid en god idé att ta in offerter från flera företag och jämföra dessa, ta in referenser från...
Läs mer om
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Byta takfönster kostnad
Ett takfönster är en bra lösning för hus med snedtak, men även i rum där du vill få in mycket dagsljus. Så här brukar priset kunna se ut när du ska installera takfönster: Material: takfönster kan kosta väldigt olika men du får räkna med priser från cirka 3 000 kronor och uppåt. Detta...
Läs mer om
Byta takfönster kostnad
Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fönster?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.