88 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster

Fönstermodell, funktion och arbetskostnad

Det kostar en hel del att byta fönster. I längden brukar det ändå vara en smart investering. Fönster som är dåligt isolerade eller trasiga släpper nämligen ut stora mängder värme från huset. I regel kan du räkna med att så mycket som 35 procent av husets värme försvinner ut genom fönster och tak. Den siffran kan bli betydligt högre om dina fönster är i behov av renovering.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Det är viktigt att dina nya fönster isolerar bra

Ett runt fönster med utsikt mot grönska. Formen på dina fönster är självklart också viktig. Runda fönster är framför allt populära på hus i modern stil.

Ett fönsterbyte gör du med förhoppningen att dina nya fönster ska hålla i årtionden framöver. Om du vill sänka dina värmekostnader ska du satsa på energiklassade fönster med ett u-värde under 1,2. Absolut bäst är fönster som innehar Energiklass A vilket innebär att de har ett u-värde under 0,9. Som du märker, lågt u-värde innebär välisolerade fönster, högre u-värde innebär fönster med sämre isolering. Så vad är u-värdet? Enkelt förklarat så är det ett värde som mäter isoleringsförmågan hos alla typer av byggmaterial, så det kan du även titta på inför kommande projekt som inte har med fönster att göra.

Andra funktioner som du bör räkna in är:

  • Ska fönstret isolera väl mot ljud? Då kan du få tumma lite på värmeisoleringsförmågan, då tekniken ännu inte kommit fullt så långt att det är helt möjligt att kombinera dessa två funktioner.
  • Hur ska fönstren kunna öppnas? Ska de ens kunna öppnas? I vilken riktning?
  • Vilken ram ska de ha? Trä är billigt i Sverige, och isolerar väl mot kyla, medan aluminium är mer exklusivt, men är ännu bättre ur isoleringssynvinkel, samt praktiskt taget underhållsfritt. Du kan även behöva räkna in extra arbetskostnad när du ska byta fönster för exempelvis målning av ramar.

Ta reda på arbetskostnad för att byta fönster genom att ta in offerter

Ett sätt att sänka arbetskostnaderna när du ska byta fönster är så klart att göra arbetet själv, men detta är endast att rekommendera om du har kunskaperna som krävs för att göra ett fackmannamässigt arbete. Annars är det alltid smart att ta in många offerter så att du får koll på vilket företag som verkar erbjuda mest för pengarna. Genom att jämföra olika offerter får du också en god bild av vad du kan förvänta dig av företaget när de ska utföra fönsterbytet.

Sänk arbetskostnaderna med rotavdraget

Ett annat ypperligt sätt att verkligen drastiskt kunna sänka priset på fönsterbyte är att använda sig av ROT-avdraget. För dig som äger ett småhus och skattar i Sverige är det möjligt att dra av delar av arbetskostnaden för att byta fönster på skatten, med upp till 50 000 kr per person och år. Är ni alltså två personer som äger huset och båda betalar skatt, finns här stora möjligheter att rejält minska på kostnaderna.

Fler inlägg om Fönster

Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om Vad kostar det att byta fönster?
Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Gamla fönster kan vara vackra, men många äldre fönster är tyvärr inte särskilt bra isolerade. Detta innebär att mycket av husets värme försvinner ut genom fönsterna. Även risken för kallras kan bli ett stort problem. Det kostar en hel del att byta ut sina fönster, men å andra sidan kan de...
Läs mer om Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver
Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har som husägare. Förr eller senare måste du köpa ny fönster eller renovera de gamla som du redan har. Det är svårt att säga exakt hur mycket det hela kommer att kosta eftersom det är många faktorer som spelar in, bland annat: Fönstrens...
Läs mer om Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver