129 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Fönstermodell, funktion och arbetskostnad – allt spelar roll när du ska byta fönster

Fönstermodell, funktion och arbetskostnad


Det kostar en hel del att byta fönster. I längden brukar det ändå vara en smart investering. Fönster som är dåligt isolerade eller trasiga släpper nämligen ut stora mängder värme från huset. I regel kan du räkna med att så mycket som 35 procent av husets värme försvinner ut genom fönster och tak. Den siffran kan bli betydligt högre om dina fönster är i behov av renovering.


Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på fönster!


Begär gratis offert

Det är viktigt att dina nya fönster isolerar bra


Ett runt fönster med utsikt mot grönska. Formen på dina fönster är självklart också viktig. Runda fönster är framför allt populära på hus i modern stil.


Ett fönsterbyte gör du med förhoppningen att dina nya fönster ska hålla i årtionden framöver. Om du vill sänka dina värmekostnader ska du satsa på energiklassade fönster med ett u-värde under 1,2. Absolut bäst är fönster som innehar Energiklass A vilket innebär att de har ett u-värde under 0,9. Som du märker, lågt u-värde innebär välisolerade fönster, högre u-värde innebär fönster med sämre isolering. Så vad är u-värdet? Enkelt förklarat så är det ett värde som mäter isoleringsförmågan hos alla typer av byggmaterial, så det kan du även titta på inför kommande projekt som inte har med fönster att göra.

Andra funktioner som du bör räkna in är:

  • Ska fönstret isolera väl mot ljud? Då kan du få tumma lite på värmeisoleringsförmågan, då tekniken ännu inte kommit fullt så långt att det är helt möjligt att kombinera dessa två funktioner.

  • Hur ska fönstren kunna öppnas? Ska de ens kunna öppnas? I vilken riktning?

  • Vilken ram ska de ha? Trä är billigt i Sverige, och isolerar väl mot kyla, medan aluminium är mer exklusivt, men är ännu bättre ur isoleringssynvinkel, samt praktiskt taget underhållsfritt. Du kan även behöva räkna in extra arbetskostnad när du ska byta fönster för exempelvis målning av ramar.


Ta reda på arbetskostnad för att byta fönster genom att ta in offerter


Ett sätt att sänka arbetskostnaderna när du ska byta fönster är så klart att göra arbetet själv, men detta är endast att rekommendera om du har kunskaperna som krävs för att göra ett fackmannamässigt arbete. Annars är det alltid smart att ta in många offerter så att du får koll på vilket företag som verkar erbjuda mest för pengarna. Genom att jämföra olika offerter får du också en god bild av vad du kan förvänta dig av företaget när de ska utföra fönsterbytet.

Sänk arbetskostnaderna med rotavdraget


Ett annat ypperligt sätt att verkligen drastiskt kunna sänka priset på fönsterbytet är att använda sig av ROT-avdraget. För dig som äger ett småhus och skattar i Sverige är det möjligt att dra av delar av arbetskostnaden för att byta fönster på skatten, med upp till 50 000 kr per person och år. Är ni alltså två personer som äger huset och båda betalar skatt, finns här stora möjligheter att rejält minska på kostnaderna.

Fler inlägg om Fönster

Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller
När du bor i en bostadsrätt är du med i en bostadsrättsförening. Kortfattat kan man säga att du och alla de andra som bor i lägenheterna tillsammans bestämmer vad som ska göras. Det kan handla om att måla om i trappuppgångarna, byta golv på gården eller köpa nya fönster. Tillsammans rösta...
Läs mer om Fönsterbyte i bostadsrättsförening? Detta gäller
Med spröjs får dina fönster en klassisk stil
Spröjsade fönster har varit populärt i många år och även fått ett uppsving under de senaste åren. Det är något lantligt och traditionellt över de små rutorna. Idag är fönsterspröjs något man använder för att skapa en dekorativ fasad, men så var det inte från början. När man började använd...
Läs mer om Med spröjs får dina fönster en klassisk stil
Takfönster (saker att tänka på)
Ett takfönster kan förvandla en mörk övervåning eller ett vindsutrymme till ett ljust och trivsamt rum att vara i. Ett takfönster har många fördelar förutom ljusinsläppet. Det kan öka husets värde, det kan ge en bra och lätt vädringsmöjlighet och det kan öka rymden i rummet. Välj ett...
Läs mer om Takfönster (saker att tänka på)