Byta fönster – kostnad

Här hjälper vi dig att ta reda på kostnad för att byta fönster. Du kan också använda dig av kalkylatorn nedan eller få pris direkt från hantverkare i formuläret här intill.

Hoppa direkt till innehåll:
Prisexempel
14 saker som påverkar kostnaden
Arbetskostnad
Pris för olika fönstertyper
Mäta fönster
U-värde fönster – tabell

Prisexempel – kostnad för fönsterbyte

Så, vad kostar det att byta fönster om du anlitar en hantverkare? Ta del av prisexemplen nedan för kostnad för fönsterbyte. Prisexemplen baseras på byte av nio stycken fönster och dörrar. Hantverkaren sätter då in alla fönstren och dörrar, isolerar och avslutar med montage av över- och underbleck.

Prisexempel Kostnad
Arbetskostnad 52 275 kronor (räknat på 102 timmar á 512,50 kronor)
Material för fönster och dörrar 127 221 kronor
Totalkostnad 179 496 kronor
Med rotavdrag 153 358, 50 kronor

14 saker som påverkar kostnaden på fönsterbytet

När du ska genomföra ett fönsterbyte och vill ta reda på en ungefärlig kostnad finns det ett antal punkter att ha i beaktning. Nedan har vi listat 14 saker som påverkar din kostnad för att byta fönster.

 • Antal fönster som ska bytas ut
 • Storlek på fönster
 • Energieffektivitet / u-värde – hur väl det isolerar
 • Vilka material som fönstren är tillverkade av
 • Antal spröjs
 • Fönsterbrädor, fönsterbleck och foder
 • Ventilation
 • Hur mycket arbete du gör själv
 • Vilken utförare du anlitar
 • Hur mycket ROT-avdrag du kan göra
 • Om fönstren är vridbara eller fasta
 • Eventuellt säkerhetsglas och cylinderlås för ökad säkerhet
 • Eventuella skuggpartier
 • Tjocklek på glaset

Arbetskostnad fönsterbyte

En arbetskostnad för fönsterbyte ligger idag runt 500kr/timme och tillkommer alltid när du anlitar en hantverkare. Om du inte har tid (eller kunskaper) att byta fönster själv finns det många fördelar med att anlita en fönsterfirma som hjälper dig. Kom ihåg att rot-avdraget kan dra ner arbetskostnaden med 30 procent.

Nya fönster – pris för olika fönstertyper

När du väl ska köpa nya fönster är det bra att fundera lite över vilken typ av fönster du vill ha. Bland annat kan man välja mellan 1+1-glas, 2-glas eller 3-glas. Därtill finns mer speciella lösningar som takfönster eller takkupoler. Här är några prisskillnader på de olika varianterna:

Fönstertyp Pris
2-glasfönster 700 – 3 500 kronor
3-glasfönster 2 000 – 5 000 kronor
Takfönster 3 000 – 10 000 kronor
Takkupol 4 000 – 10 000 kronor

Mäta fönster

Innan du sätter igång behöver du komma ihåg att mäta fönster före bytet. Detta behöver du göra för att försäkra dig om att måtten passar till de fönster du beställer. För den ovana kan detta upplevas som ett krångligt moment och det kan därför vara värt att få experthjälp. Fyll i formuläret här intill för att få hjälp med hela fönsterbytet.

U-värde fönster – tabell

Nedan kan du ta reda på fönstrets U-värde. Ju lägre siffra, desto mer isolerat är fönstret.

Fönstertyp Ungefärligt U-värde
Tvåglasfönster med vanligt glas utan gas 3,0 W/m2K
Treglasfönster med vanligt glas utan gas 2,0 W/m2K
Energifönster (klass A–G) 0,7–1,2 W/m2K

Vanliga frågor från andra som funderar på att byta fönster i hus eller lägenhet

Något som många uppskattar med inåtgående fönster är att det går att stå inomhus och putsa både insidan och utsidan av fönsterna. De passar därför väldigt bra om du bor på ett högt våningsplan eller har ett hus med övervåning.

Utgående fönster är framför allt vanligt i äldre hus. Med utgående fönster behöver du inte flytta några krukväxter eller prydnader när du ska vädra. De passar bäst på enplanshus (eller första våningen) eftersom att det då går att nå upp till fönsterrutan när den behöver tvättas. Tänk på att installera ett barnsäkerhetsbeslag om du har barn. Det är lättare att ramla ut från utåtgående fönster än inåtgående. Ett vridbart fönster har beslag som gör att det går att vända runt fönstret så yttersidan hamnar inåt mot rummet. Precis som inåtgående fönster är de därför smidiga att tvätta.

Det är u-värdet som visar hur energieffektivt fönstret är, det vill säga, hur bra det isolerar. Värdet mäts i ”watt per kvadratmeter grader Kelvin” (W/kvm °K). Ju lägre u-värdet är desto bättre isolerar fönstret.

Kolla så att fönstrets u-värde gäller hela fönsterkonstruktionen med karm, glas och båge. Har ditt fönster ett u-värde på mindre än 1,2 W/m2K räknas det som ett energifönster.

Kitt används för att täta mellan fönstrets glasrutor och bågar. Du kittar dina fönster för att skydda dem mot fuktskador, men också för att se till att de inte läcker ut värme.

Trä suger åt sig vissa ämnen i kittet och det gör att det kan börja torka efter några år. Då behöver du kitta om dina fönster. Detta kan du göra med olja eller syntetiska kitt.

Om du äger huset där fönstret ska bytas har du rätt till skattereduktion. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Det maximala beloppet du kan få i avdrag per år ligger på 50 000 kronor.

Tänk på att du bara får avdrag för arbetskostnaden och inte material. Om du bor i en bostadsrätt kan du inte använda dig av rotavdraget eftersom det inte gäller för arbeten utvändigt om lägenheten.

Om du äger huset där fönstret ska bytas har du rätt till skattereduktion. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Det maximala beloppet du kan få i avdrag per år ligger på 50 000 kronor.

Tänk på att du bara får avdrag för arbetskostnaden och inte material. Om du bor i en bostadsrätt kan du inte använda dig av rotavdraget eftersom det inte gäller för arbeten utvändigt om lägenheten.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om fönster
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Upphandling av fönsterbyte i hel bostadsrättsförening Att byta fönster i en hel bostadsrättsförening kan vara ett stort projekt under en längre tid. För att veta att rätt företag anlitas är det alltid en god idé att ta in offerter från flera företag och jämföra dessa, ta in referenser från...
Läs mer om
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Byta takfönster kostnad
Ett takfönster är en bra lösning för hus med snedtak, men även i rum där du vill få in mycket dagsljus. Så här brukar priset kunna se ut när du ska installera takfönster: Material: takfönster kan kosta väldigt olika men du får räkna med priser från cirka 3 000 kronor och uppåt. Detta...
Läs mer om
Byta takfönster kostnad
Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fönster?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.