Byta fönster – kostnad & tips

Ett fönsterbyte kan kosta en hel del beroende på ett antal faktorer. Den allra vanligaste faktorn handlar om volym, det vill säga antalet fönster som ska bytas och hur stora dessa fönster är. Ju fler och ju större, desto högre kostnad. Vi går igenom olika saker du bör känna till när det kommer till kostnaden för att byta fönster.

Olika typer av fönster

Det finns mängder av fönster på marknaden idag. Fönster används inte bara på väggarna utan även på dörrar och i många fall behöver även dessa bytas ut. Det finns egentligen två separata kostnader vid ett fönsterbyte: arbetskostnaden och materialkostnaden.

Oftast är det materialet, själva fönstret, som är den större kostnaden. Ett fönster kan kosta mellan 3 000 och 13 000 kronor beroende på kvalitet, storlek, vad det är för typ av glas och så vidare. Om du ska byta ett stort antal fönster kan det vara värt att försöka hitta en bra balans mellan prestanda och pris. Med prestanda menar vi att glas kan ha olika funktioner och egenskaper, exempelvis självrengöring, insynsskydd och så vidare.

Vilka fönster ska jag välja?

Fönsterinstallatör byter fönster på hus.
Om du aldrig har installerat fönster själv är det smart att anlita ett fönsterproffs som hjälper dig. Ett fönster som inte är isolerat ordentligt kommer att släppa ut onödigt mycket värme från huset.

Oftast är det fördelaktigt att välja fönster som är så lika dina gamla fönster som möjligt. På så sätt kan du behålla husets originella utseende och stil.

Materialkostnaden

Låt säga att du vill byta ut 10 fönster och att alla är exakt lika stora och av samma typ. I verkligheten kan du mycket väl behöva olika storlekar och typer, men för detta exempel gör vi det lätt för oss själva. Dessa fönster kostar 5 000 kronor styck, vilket innebär en kostnad på 50 000 kronor. Till detta behövs även annat material som exempelvis över- och underbleck, fönsterbrädor, salningar, drevremsor och så vidare. Detta kostar ytterligare 7 500 kronor, vilket gör att vi kommer upp i en total kostnad på 57 500 kronor för bara materialet.

Arbetskostnaden

Du har köpt dina nya fönster och nu anlitar du en fönsterfirma. För att återigen göra det enkelt för oss tar den här fönsterfirman 500 kronor i timmen. Det tar i snitt nio timmar att byta varje fönster och då ingår både demonteringen av det gamla fönstret samt installationen av det nya fönstret. I det här exemplet ska du byta tio fönster och landar då på kostnaden 90x 500 vilket blir 45 000 kronor. Med hjälp av rotavdraget kan du dra av 30 procent av arbetskostnaden – upp till 50 000 kronor per person och år. Det innebär att du kan göra avdrag på 13 500 kronor.

Den totala kostnaden för hela fönsterbytet landar alltså på 89 000 kronor.

Ps. Om du vill veta vad ditt riktiga fönsterprojekt kommer kosta kan du enkelt göra en gratis prisförfrågan längre upp på den här sidan…

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om fönster
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Upphandling av fönsterbyte i hel bostadsrättsförening Att byta fönster i en hel bostadsrättsförening kan vara ett stort projekt under en längre tid. För att veta att rätt företag anlitas är det alltid en god idé att ta in offerter från flera företag och jämföra dessa, ta in referenser från...
Läs mer om
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Byta takfönster kostnad
Ett takfönster är en bra lösning för hus med snedtak, men även i rum där du vill få in mycket dagsljus. Så här brukar priset kunna se ut när du ska installera takfönster: Material: takfönster kan kosta väldigt olika men du får räkna med priser från cirka 3 000 kronor och uppåt. Detta...
Läs mer om
Byta takfönster kostnad
Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fönster?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.