Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver

Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har som husägare. Förr eller senare måste du köpa ny fönster eller renovera de gamla som du redan har. Det är svårt att säga exakt hur mycket det hela kommer att kosta eftersom det är många faktorer som spelar in, bland annat:

  • Fönstrens storlek
  • Isoleringsförmåga (U-värde)
  • Hur många fönster det rör sig om
  • 1+1-glas eller 3-glas?
  • Snickeridetaljer som spröjs?

En viss arbetskostnad tillkommer alltid såvida du inte tänker sätta in alla fönster själv. Att byta fönster är inte det enklaste, men det är så klart fullt möjligt att göra det själv om man är händig och följer instruktionerna noggrant. Dock får man räkna med att det kan ta upp emot en hel dag att byta bara ett fönster. Om du nu inte har lust att byta dina fönster själv kan en fönsterfirma fixa det åt dig istället. Kom ihåg att rotavdraget kan dra ner arbetskostnaderna med 30 procent, upp till 50 000 kronor.

Prisexempel

Ett stort fönster som släpper in mycket dagsljus.

För att ge dig ett hum om vad det kan kosta att byta ut dina fönster har vi ett prisexempel. I exemplet räknar vi med ett byte av nio stycken fönster samt två dörrar. I exemplet har vi även räknat med att en hantverkare kommer och sätter in de nya fönstren och dörrarna, isolerar samt fixar i ordning både fodret och smygarna och avslutar med fastmontage av över- och underbleck.

  • Arbetskostnad 52 275 kronor (räknat på 102 timmar á 512,50 kronor).
  • Material för fönster och dörrar 127 221 kronor.

Totalkostnad: 179 496 kronor

Med rotavdraget: 153 358, 50 kronor

Om du väljer att renovera dina fönster kan du komma undan billigare. Det är alltid bra att renovera (och inte byta ut) äldre fönster som är tillverkade av hög kvalitet. Träet i gamla fönster är ofta bättre än i nya fönster och därför värt att fixa i ordning och behålla. Men om du har råkat ut för skador, exempelvis röta, kan det så klart vara läge att byta även äldre klassiska fönster.

Speciallösningar vid bytet

Drömmer du om extra stora panoramafönster eller kanske två dubbeldörrar ut till altanen? Om du ändå lägger pengar på ett omfattande fönsterbyte kan det vara värt att passa på att sätta in den här sortens fönster. Du kan även fundera över om du vill ha öppningen på fönstren annorlunda den här gången. Det finns både vridbara och svängbara varianter, för att nämna några.

Spara in pengar på nedmontage

Dina fönster måste monteras ner innan snickaren/fönsterfirman kan sätta igång med arbetet. Om du vill spara pengar kan du göra detta själv. Det är inte särskilt komplicerat. Kom dock ihåg att inte ta ur fler fönster än vad som kommer hinnas sätta upp den dagen.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om fönster
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Upphandling av fönsterbyte i hel bostadsrättsförening Att byta fönster i en hel bostadsrättsförening kan vara ett stort projekt under en längre tid. För att veta att rätt företag anlitas är det alltid en god idé att ta in offerter från flera företag och jämföra dessa, ta in referenser från...
Läs mer om
Fönsterbyte bostadsrättsförening kostnad
Byta takfönster kostnad
Ett takfönster är en bra lösning för hus med snedtak, men även i rum där du vill få in mycket dagsljus. Så här brukar priset kunna se ut när du ska installera takfönster: Material: takfönster kan kosta väldigt olika men du får räkna med priser från cirka 3 000 kronor och uppåt. Detta...
Läs mer om
Byta takfönster kostnad
Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fönster?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.