86 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Fönster / Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver

Pris fönsterbyte? Vi tar reda på hur stor budget du behöver

Fönsterbyten hör till ett av alla måsten som du har som husägare. Förr eller senare måste du köpa ny fönster eller renovera de gamla som du redan har. Det är svårt att säga exakt hur mycket det hela kommer att kosta eftersom det är många faktorer som spelar in, bland annat:

  • Fönstrens storlek
  • Isoleringsförmåga (U-värde)
  • Hur många fönster det rör sig om
  • 1+1-glas eller 3-glas?
  • Snickeridetaljer som spröjs?

En viss arbetskostnad tillkommer alltid såvida du inte tänker sätta in alla fönster själv. Att byta fönster är inte det enklaste, men det är så klart fullt möjligt att göra det själv om man är händig och följer instruktionerna noggrant. Dock får man räkna med att det kan ta upp emot en hel dag att byta bara ett fönster. Om du nu inte har lust att byta dina fönster själv kan en fönsterfirma fixa det åt dig istället. Kom ihåg att rotavdraget kan dra ner arbetskostnaderna med 30 procent, upp till 50 000 kronor.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Prisexempel

Ett stort fönster som släpper in mycket dagsljus.

För att ge dig ett hum om vad det kan kosta att byta ut dina fönster har vi ett prisexempel. I exemplet räknar vi med ett byte av nio stycken fönster samt två dörrar. I exemplet har vi även räknat med att en hantverkare kommer och sätter in de nya fönstren och dörrarna, isolerar samt fixar i ordning både fodret och smygarna och avslutar med fastmontage av över- och underbleck.

  • Arbetskostnad 52 275 kronor (räknat på 102 timmar á 512,50 kronor).
  • Material för fönster och dörrar 127 221 kronor.

Totalkostnad: 179 496 kronor

Med rotavdraget: 153 358, 50 kronor

Om du väljer att renovera dina fönster kan du komma undan billigare. Det är alltid bra att renovera (och inte byta ut) äldre fönster som är tillverkade av hög kvalitet. Träet i gamla fönster är ofta bättre än i nya fönster och därför värt att fixa i ordning och behålla. Men om du har råkat ut för skador, exempelvis röta, kan det så klart vara läge att byta även äldre klassiska fönster.

Speciallösningar vid bytet

Drömmer du om extra stora panoramafönster eller kanske två dubbeldörrar ut till altanen? Om du ändå lägger pengar på ett omfattande fönsterbyte kan det vara värt att passa på att sätta in den här sortens fönster. Du kan även fundera över om du vill ha öppningen på fönstren annorlunda den här gången. Det finns både vridbara och svängbara varianter, för att nämna några.

Spara in pengar på nedmontage

Dina fönster måste monteras ner innan snickaren/fönsterfirman kan sätta igång med arbetet. Om du vill spara pengar kan du göra detta själv. Det är inte särskilt komplicerat. Kom dock ihåg att inte ta ur fler fönster än vad som kommer hinnas sätta upp den dagen.

Fler inlägg om Fönster

Vad kostar det att byta fönster?
Ibland är det nödvändigt att byta fönster. Det kan vara så att fönsterna har blivit utslitna eller utdaterade. Ibland behövs det bättre ljudisolering. Det kan också vara så att huset har gamla fönster som släpper ut värme vilket gör att värmekostnaderna blir onödigt höga. Oavsett varför f...
Läs mer om Vad kostar det att byta fönster?
Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Gamla fönster kan vara vackra, men många äldre fönster är tyvärr inte särskilt bra isolerade. Detta innebär att mycket av husets värme försvinner ut genom fönsterna. Även risken för kallras kan bli ett stort problem. Det kostar en hel del att byta ut sina fönster, men å andra sidan kan de...
Läs mer om Tips fönsterbyte – Tänk på det här
Olika typer av fönsterglas
Fönster är en viktig del av hemmet. De har en rent estetisk funktion, men sen bidrar de givetvis också till trivseln genom sitt ljusinsläpp. Det finns många olika fönstertyper i olika storlekar och kvalitet. Om du ska byta ut fönster behöver du fundera på vilken budget du kan lägga, vilke...
Läs mer om Olika typer av fönsterglas