134 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem

Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem

En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan från marken.

Förr i tiden kallades krypgrunden för torpargrund.  Denna typ av grund var populär och praktisk då uppvärmningen av huset skedde genom skorstenen. Skorstenen klarade av att värma upp både hus och husgrund. Och eftersom att husgrunden värmdes upp av skorstenen behövdes det inget riktigt fuktskydd. Idag är läget annorlunda. Vår moderna och effektiva golvisolering ser till att värmen stannar i huset, vilket så klart är bra, men en konsekvens av detta är att även fukten stannar kvar i grunden.

En modern krypgrund bör därför ha ett fuktskydd, annars är risken stor för fuktrelaterade besvär. Det finns många sätt att skapa ett fuktskydd på, bland annat genom att använda sig av en avfuktare. Vi rekommenderar att du lägg extra tid och resurser på att förebygga fuktproblem. I slutändan är det en betydligt billigare investering än kostnaden som uppstår om huset skulle drabbas av mögelangrepp eller andra fuktproblem.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Ta in experter som hjälper dig

Om huset får fuktskador är det först och främst inte självklart att den kommer från krypgrunden. Fuktskador av alla slag är komplicerade. Ta in en specialist som kan hjälpa dig undersöka orsaken till skadorna. Dessutom behöver du även höra av dig till en besiktningsman (samt till försäkringsbolaget) för att kunna utreda skadorna från fukten. Det är helt enkelt en mardröm som du vill undvika så långt det bara går.

Få bort oönskat fukt och vatten

Regnbåge över ett hus. Fukt som kan skada husgrunden kommer dels från grundvattnet, men också från regn. Dräneringen ser till att vattnet leds bort från huset.

Ett sätt att förebygga fuktproblem är genom god dränering. Detta syftar till att man gräver runt tomten för att få bort ytvatten och eventuellt grundvatten från grundläggningen. Dräneringen går i regel ut på att du eller ett företag gräver ned dräneringsrör. Dessa rör är fulla med små hål som kan ta in vattnet från marken och leda bort alltihop till en mer passande plats.

Börja med att undersöka hur krypgrunden ser ut

Det är svårt att veta hur mycket fukt som finns i grunden. För att kunna avgöra detta behöver du ta in en besiktningsman som undersöker fukten och även letar efter eventuella skador. Besiktningsmannen kan även undersöka fukten i själva byggnadsgrunden, inte bara luften i krypgrunden.

Installera avfuktare

Det finns många typer av avfuktare att välja mellan och dessa varierar i prestanda. En sorptionsavfuktare, vilket består av en fläkt som kopplas till ett filter, gör att luften i krypgrunden värms upp och på så sätt avfuktas. Detta kommer dock att öka hushållets energiförbrukning, men det kan vara värt detta med tanke på de höga kostnaderna vid fuktskador.

Oavsett hur du väljer att tackla risken, se till att göra det långt innan det verkligen behövs. Det är trots allt bättre att vara på den säkra sidan än att behöva göra åtgärder när det redan är för sent.

Fler inlägg om Markarbete

Så mycket kostar bergsprängning
Det är inte ovanligt att berg måste sprängas när ett hus ska byggas. Anledningen till detta är att berggrunden kan vara belägen relativt grunt under jorden (det märks oftast först när markarbetet sätter igång) eller så är tomten helt enkelt bergig vilket gör det omöjligt att bygga en stab...
Läs mer om Så mycket kostar bergsprängning
Gjuta platta till garage
Det är lätt att tro att husgrunden för ett garage ska se ut på samma sätt som den ska göra för ett hus. Men det är inte riktigt fallet. Ett garage måste utstå betydligt större påfrestningar än en vanlig villa och husgrunden/plattan måste därför vara mer beständig och tålig. Du ska trots a...
Läs mer om Gjuta platta till garage
Dränering – Steg för steg
Med bra dränering får du bukt på fuktproblem innan det är för sent. En av de vanligaste renoveringarna i Sverige är dränering av källare. Det gäller speciellt för hus som har krypgrund, en grundsättning med större risk för fuktrelaterade problem. Men även betongplattor kan behöva dränerin...
Läs mer om Dränering – Steg för steg