Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem

En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan från marken.

Förr i tiden kallades krypgrunden för torpargrund.  Denna typ av grund var populär och praktisk då uppvärmningen av huset skedde genom skorstenen. Skorstenen klarade av att värma upp både hus och husgrund. Och eftersom att husgrunden värmdes upp av skorstenen behövdes det inget riktigt fuktskydd. Idag är läget annorlunda. Vår moderna och effektiva golvisolering ser till att värmen stannar i huset, vilket så klart är bra, men en konsekvens av detta är att även fukten stannar kvar i grunden.

En modern krypgrund bör därför ha ett fuktskydd, annars är risken stor för fuktrelaterade besvär. Det finns många sätt att skapa ett fuktskydd på, bland annat genom att använda sig av en avfuktare. Vi rekommenderar att du lägg extra tid och resurser på att förebygga fuktproblem. I slutändan är det en betydligt billigare investering än kostnaden som uppstår om huset skulle drabbas av mögelangrepp eller andra fuktproblem.

Ta in experter som hjälper dig

Om huset får fuktskador är det först och främst inte självklart att den kommer från krypgrunden. Fuktskador av alla slag är komplicerade. Ta in en specialist som kan hjälpa dig undersöka orsaken till skadorna. Dessutom behöver du även höra av dig till en besiktningsman (samt till försäkringsbolaget) för att kunna utreda skadorna från fukten. Det är helt enkelt en mardröm som du vill undvika så långt det bara går.

Få bort oönskat fukt och vatten

Regnbåge över ett hus.
Fukt som kan skada husgrunden kommer dels från grundvattnet, men också från regn. Dräneringen ser till att vattnet leds bort från huset.

Ett sätt att förebygga fuktproblem är genom god dränering. Detta syftar till att man gräver runt tomten för att få bort ytvatten och eventuellt grundvatten från grundläggningen. Dräneringen går i regel ut på att du eller ett företag gräver ned dräneringsrör. Dessa rör är fulla med små hål som kan ta in vattnet från marken och leda bort alltihop till en mer passande plats.

Börja med att undersöka hur krypgrunden ser ut

Det är svårt att veta hur mycket fukt som finns i grunden. För att kunna avgöra detta behöver du ta in en besiktningsman som undersöker fukten och även letar efter eventuella skador. Besiktningsmannen kan även undersöka fukten i själva byggnadsgrunden, inte bara luften i krypgrunden.

Installera avfuktare

Det finns många typer av avfuktare att välja mellan och dessa varierar i prestanda. En sorptionsavfuktare, vilket består av en fläkt som kopplas till ett filter, gör att luften i krypgrunden värms upp och på så sätt avfuktas. Detta kommer dock att öka hushållets energiförbrukning, men det kan vara värt detta med tanke på de höga kostnaderna vid fuktskador.

Oavsett hur du väljer att tackla risken, se till att göra det långt innan det verkligen behövs. Det är trots allt bättre att vara på den säkra sidan än att behöva göra åtgärder när det redan är för sent.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om markarbete
Allt fler satsar på pool 2021
När det blev svårare att ge sig ut i världen och resa investerade svenskar i pooler. Detta visar siffror som Hemnet har tagit fram. Sökordet pool i samband med villasök har ökat med så mycket som 20 procent. Vad är det som är så bra med en egen pool? Du är inte ensam om att drömma o...
Läs mer om
Allt fler satsar på pool 2021
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Schaktning är någonting som blir aktuellt i många byggprojekt. Det är vanligt att det här momentet utgör en större del av den totala kostnaden för projektet. Därmed kan du göra stora vinster med rätt val av utförare och metod samt god planering. På de allra flesta tomter krävs någon typ...
Läs mer om
Totalentreprenad: Kostnad för schaktning?
Inspiration: Så får du din drömträdgård
En tomt kan bli en härlig oas för trädgårdsfix, plantering och avkoppling. Ska du anlägga en helt ny trädgård? Då har du en del att fundera över. För vissa räcker det att trädgården har en gräsmatta medan andra vill ha fruktträd, stora rabatter och växthus. Planera och fundera Innan du ...
Läs mer om
Inspiration: Så får du din drömträdgård
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.