126 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Markarbete / Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem

Dränering av krypgrund – Ett av flera sätt att lösa fuktproblem

En krypgrund är en typ av grundläggning (husgrund) som byggs med en luftficka mellan bjälklaget och markytan. Denna luftficka kan vara ventilerad eller oventilerad, oavsett vilket, så skapar den en typ av isolation mot kylan från marken.

Förr i tiden kallades krypgrunden för torpargrund.  Denna typ av grund var populär och praktisk då uppvärmningen av huset skedde genom skorstenen. Skorstenen klarade av att värma upp både hus och husgrund. Och eftersom att husgrunden värmdes upp av skorstenen behövdes det inget riktigt fuktskydd. Idag är läget annorlunda. Vår moderna och effektiva golvisolering ser till att värmen stannar i huset, vilket så klart är bra, men en konsekvens av detta är att även fukten stannar kvar i grunden.

En modern krypgrund bör därför ha ett fuktskydd, annars är risken stor för fuktrelaterade besvär. Det finns många sätt att skapa ett fuktskydd på, bland annat genom att använda sig av en avfuktare. Vi rekommenderar att du lägg extra tid och resurser på att förebygga fuktproblem. I slutändan är det en betydligt billigare investering än kostnaden som uppstår om huset skulle drabbas av mögelangrepp eller andra fuktproblem.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på markarbete!

Ta in experter som hjälper dig

Om huset får fuktskador är det först och främst inte självklart att den kommer från krypgrunden. Fuktskador av alla slag är komplicerade. Ta in en specialist som kan hjälpa dig undersöka orsaken till skadorna. Dessutom behöver du även höra av dig till en besiktningsman (samt till försäkringsbolaget) för att kunna utreda skadorna från fukten. Det är helt enkelt en mardröm som du vill undvika så långt det bara går.

Få bort oönskat fukt och vatten

Regnbåge över ett hus. Fukt som kan skada husgrunden kommer dels från grundvattnet, men också från regn. Dräneringen ser till att vattnet leds bort från huset.

Ett sätt att förebygga fuktproblem är genom god dränering. Detta syftar till att man gräver runt tomten för att få bort ytvatten och eventuellt grundvatten från grundläggningen. Dräneringen går i regel ut på att du eller ett företag gräver ned dräneringsrör. Dessa rör är fulla med små hål som kan ta in vattnet från marken och leda bort alltihop till en mer passande plats.

Börja med att undersöka hur krypgrunden ser ut

Det är svårt att veta hur mycket fukt som finns i grunden. För att kunna avgöra detta behöver du ta in en besiktningsman som undersöker fukten och även letar efter eventuella skador. Besiktningsmannen kan även undersöka fukten i själva byggnadsgrunden, inte bara luften i krypgrunden.

Installera avfuktare

Det finns många typer av avfuktare att välja mellan och dessa varierar i prestanda. En sorptionsavfuktare, vilket består av en fläkt som kopplas till ett filter, gör att luften i krypgrunden värms upp och på så sätt avfuktas. Detta kommer dock att öka hushållets energiförbrukning, men det kan vara värt detta med tanke på de höga kostnaderna vid fuktskador.

Oavsett hur du väljer att tackla risken, se till att göra det långt innan det verkligen behövs. Det är trots allt bättre att vara på den säkra sidan än att behöva göra åtgärder när det redan är för sent.

Fler inlägg om Markarbete

Dränering – Steg för steg
Med bra dränering får du bukt på fuktproblem innan det är för sent. En av de vanligaste renoveringarna i Sverige är dränering av källare. Det gäller speciellt för hus som har krypgrund, en grundsättning med större risk för fuktrelaterade problem. Men även betongplattor kan behöva dränerin...
Läs mer om Dränering – Steg för steg
Välj husgrund till din tillbyggnad
Växer familjen? Eller behöver du helt enkelt ett nytt gästrum eller kontor? Istället för att ta dig igenom den tidskrävande och ofta kostsamma processen med att sälja och köpa nytt, kan du istället välja att bygga ut huset. Fördelarna är många. Om du är händig kan du utföra stora delar av...
Läs mer om Välj husgrund till din tillbyggnad
Så mycket kostar plattläggningen
Att lägga ut plattor är ett enkelt sätt att få en tomt att se vacker och ordnad ut. Plattorna kan sättas för att skapa en naturlig gångväg från tomten till huset, för att skapa en grillyta i trädgården eller varför inte för att skapa en stilren yta framför garaget? Det finns dock många sa...
Läs mer om Så mycket kostar plattläggningen