112 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det

Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det

Det kan finnas mängder av anledningar till att din elförbrukning är hög. Vet du inte varför elräkningen har blivit så dyr? På den här sidan listar vi hemmets största energibovar. Vi börjar med att kika närmare på uppvärmningssystemet.

Skapa en gratis prisförfrågan här
Tjänsten fungerar i hela Sverige.

Ineffektiv uppvärmning av huset

Uppvärmningen av din bostad är en av de större kostnaderna som beror helt på vad det är för typ av värmesystem bostaden har. Vissa värmesystem förbrukar mindre el jämfört med andra. Direktverkande el som värmer element är bland de mest ineffektiva medan värmepumpar anses vara ett betydligt bättre alternativ. Värt att nämna att en värmepump oftast klarar av normal uppvärmning men ibland kan även en värmepump behöva hjälp. Då används en elpatron för att få ut spetsvärme, en liten (men oftast kostsam) extra värmeskjuts.

Isolering är ett annat område som påverkar elförbrukningen för uppvärmningen av huset. Dålig isolering innebär att värmen försvinner, vilket innebär att det blir kallt och att värmesystemet måste jobba hårdare. En av de enklaste sätten att minska elförbrukningen är faktiskt genom att isolera ordentligt.

Själva uppvärmningen i sig påverkar elförbrukningen direkt. Låg inomhustemperatur innebär lägre elförbrukning. Det gäller även uppvärmning av bi-ytor som garage och förråd. Oftast är dessa dåligt isolerade, vilket i sin tur innebär att de är riktiga energitjuvar.

Långa och varma duschar

Uppvärmningen av varmvattnet står för ungefär 20 procent av din totala årsförbrukning av el. Ju fler som behöver duscha varmt, desto högre elförbrukning. Ett enkelt sätt att råda bot på detta? Prata med hushållets medlemmar och minska duschtiderna.

Glödlamporna?

Man håller en glödlampa i händerna.

Så gott som alla vet att glödlampor drar mer än LED-lampor och lågenergilampor. De moderna lamporna är bättre i så gott som alla avseenden. Byt ut, punkt slut.

Elektronisk utrustning

Du har mer elektronisk utrustning än vad du tror och de drar allihop el på ett eller annat sätt, även när de är avstängda. Även om dagens moderna utrustning är mer effektiv så har de även blivit mer tillgängliga. Många hushåll har mer än en TV, flera stationära datorer/laptops, minst en mobiltelefon per person, surfplatta, ljudsystem, köksutrustning och så vidare. Oftast har du mer elektroniska prylar än vad du tror. Ett sätt att minska elförbrukningen är att installera tidsinställda strömbrytare.

Tvättmaskin och torktumlare

Tvättmaskin och torktumlare står för sin beskärda del av elförbrukningen och det gäller i synnerhet för torktumlaren. En omgång i torktumlaren kräver ungefär fyra gånger mer el jämfört med en tvättning. Om det är möjligt, undvik torktumlaren under perioder då elpriset är högre. Montera upp tvättlinor och låt de ta sin tid.

El-abonnemanget

Notera att det oftast inte är själva elförbrukningen som är problemet, snarare det höga beloppet på fakturan från elleverantören. Anledningen till att många vill sänka sin elförbrukning är för att elförbrukningskostnaden är för hög. Ett sätt att påverka detta direkt är genom att kolla elavtalet. Det finns mängder av abonnemang och elleverantörer att välja mellan idag. Det finns även goda förutsättningar för att själv bli en mikroproducent av el genom solpaneler. Våga byta elleverantör när det är fördelaktigt för dig, speciellt om du sitter på hög elförbrukning per år.

Värt att notera att en stor bostad inte alltid kräver mer el

Det finns flera studier som visar att det inte är bostadens storlek som är den största faktorn när det kommer till elförbrukning, det är hushållets storlek och vanor. Tycker du att elfakturorna har varit alldeles för höga sistone? Samla familjen och diskutera hur ni kan hjälpas åt med att minska elförbrukningen.

Fler inlägg om Uppvärmning

Värmepump och vattenburen värme
Värmepumpen är en fantastisk produkt som på ett elegant sätt (ungefär som ett omvänt kylskåp) värmer upp bostaden. Bostadens värmesystem Ett villa, ett hus eller en sommarstuga kan ha olika uppvärmningssystem. Dessa system kan även kallas för värmesystem och värmedistributionssystem. En...
Läs mer om Värmepump och vattenburen värme
Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Om du ska installera golvvärme och vill ha ett ungefärligt pris för detta finns det några saker som vi måste reda ut. Först och främst så finns det tre typer av golvvärme: vattenburen, luftburen och elektrisk. Precis som namnen indikerar genererar dessa värmesystem antingen värme till gol...
Läs mer om Hur mycket kostar vattenburen golvvärme?
Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump
Funderar du på att byta till värmepump? Det finns flera typer av värmepumpar och det finns även många saker att tänka på inför bytet. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till inför bytet. 1.      Kolla marken För att kunna använda dig av bergvärme behöver berggrunden finnas i...
Läs mer om Fem saker att tänka på innan du skaffar värmepump