83 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det

Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det

Det kan finnas mängder av anledningar till att din elförbrukning är hög. Vet du inte varför elräkningen har blivit så dyr? På den här sidan listar vi hemmets största energibovar. Vi börjar med att kika närmare på uppvärmningssystemet.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Ineffektiv uppvärmning av huset

Det kostar oundvikligen pengar att värma upp bostaden. Enligt Konsumentverket ligger en normal energiförbrukning för en lägenhet på cirka 5 000 kWh/år och en villa gör av med cirka 20 000 kWh/år, men vissa värmesystem förbrukar mer el jämfört med andra. Direktverkande el som värmer element är bland de mest ineffektiva värmesystemen medan värmepumpar anses vara ett betydligt bättre alternativ. Bergvärme är det populäraste alternativet när det kommer till värmepumpar. Det ska dock påpekas att även en värmepump (speciellt om den är feldimensionerad) kan behöva lite extra el-hjälp ibland. Då brukar elpatroner användas för att få ut spetsvärme, en liten (men oftast kostsam) extra värmeskjuts.

Om du vill slippa betala för el ska du investera i solceller. Då kan du producera egen grön el. Investeringskostnaden är dock ganska hög, men på lång sikt är det en investering som du kan få tillbaka.

Kostnaden för uppvärmningen av bostaden påverkas också av isoleringen.

Dålig isolering innebär att värmen försvinner, vilket innebär att det blir kallt och att värmesystemet måste jobba hårdare. En av de enklaste sätten att minska elförbrukningen är därför genom att isolera ordentligt. Om du upptäcker att isoleringen av vindsbjälklaget är dålig kan du behöva tilläggsisolera. Detta kan göras med lösull.

Själva uppvärmningen i sig påverkar elförbrukningen direkt. Låg inomhustemperatur innebär lägre elförbrukning. Det gäller även uppvärmning av bi-ytor som garage och förråd. Oftast är dessa dåligt isolerade, vilket i sin tur innebär att de är riktiga energitjuvar.

Långa och varma duschar

Uppvärmningen av varmvattnet står för ungefär 20 procent av din totala årsförbrukning av el. Ju fler som behöver duscha varmt, desto högre elförbrukning. Ett enkelt sätt att råda bot på detta? Prata med hushållets medlemmar och minska duschtiderna.

Glödlamporna?

Man håller en glödlampa i händerna.

Så gott som alla vet att glödlampor drar mer än LED-lampor och lågenergilampor. De moderna lamporna är bättre i så gott som alla avseenden. Byt ut, punkt slut.

Elektronisk utrustning

Du har mer elektronisk utrustning än vad du tror och de drar allihop el på ett eller annat sätt, även när de är avstängda. Även om dagens moderna utrustning är mer effektiv så har de även blivit mer tillgängliga. Många hushåll har mer än en TV, flera stationära datorer/laptops, minst en mobiltelefon per person, surfplatta, ljudsystem, köksutrustning och så vidare. Oftast har du mer elektroniska prylar än vad du tror. Ett sätt att minska elförbrukningen är att installera tidsinställda strömbrytare.

Tvättmaskin och torktumlare

Tvättmaskin och torktumlare står för sin beskärda del av elförbrukningen och det gäller i synnerhet för torktumlaren. En omgång i torktumlaren kräver ungefär fyra gånger mer el jämfört med en tvättning. Om det är möjligt, undvik torktumlaren under perioder då elpriset är högre. Montera upp tvättlinor och låt de ta sin tid.

El-abonnemanget

Notera att det oftast inte är själva elförbrukningen som är problemet, snarare det höga beloppet på fakturan från elleverantören. Anledningen till att många vill sänka sin elförbrukning är för att elförbrukningskostnaden är för hög. Ett sätt att påverka detta direkt är genom att kolla elavtalet. Det finns mängder av abonnemang och elleverantörer att välja mellan idag. Det finns även goda förutsättningar för att själv bli en mikroproducent av el genom solpaneler. Våga byta elleverantör när det är fördelaktigt för dig, speciellt om du sitter på hög elförbrukning per år.

Värt att notera att en stor bostad inte alltid kräver mer el

Det finns flera studier som visar att det inte är bostadens storlek som är den största faktorn när det kommer till elförbrukning, det är hushållets storlek och vanor. Tycker du att elfakturorna har varit alldeles för höga på sistone? Samla familjen och diskutera hur ni kan hjälpas åt med att minska elförbrukningen.

Fler inlägg om Uppvärmning

Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Det är inte alltid så enkelt att veta vad som bör stå med i en offert på bergvärme. Vilken leverantör ska du välja? Hur vet du egentligen vilken bergvärmepump som är bäst? Här får du lära dig allt du behöver veta om den populära energikällan. Vi guidar dig från första steget till sista st...
Läs mer om Begär offert på bergvärme – Det här ska du tänka på
Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Med bergvärme får du ett pålitligt värmesystem som kommer att hålla i många år framöver. Dagens bergvärmesystem oerhört energisnåla och bergvärmepumparna är optimerade för att du ska kunna göra så stora besparingar som möjligt. Två starka aktörer på marknaden är Nibe och Mitsubishi. På de...
Läs mer om Bergvärmepumpar: Nibe och Mitsubishi
Därför är bergvärme populärt i Sverige
När värmepumpen introducerades på den svenska marknaden 1948 var det ingen omedelbar succé. Kanske berodde det på att det var en ny teknik som var relativt oprövad vid tidpunkten; kanske berodde det på att det ansågs mer lönsamt att hålla fast vid oljepannorna. På sjuttiotalet när olj...
Läs mer om Därför är bergvärme populärt i Sverige