78 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Uppvärmning / Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det

Därför är din elförbrukning hög – och så löser du det

Det kan finnas mängder av anledningar till att din elförbrukning är hög. Vet du inte varför elräkningen har blivit så dyr? På den här sidan listar vi hemmets största energibovar. Vi börjar med att kika närmare på uppvärmningssystemet.

Passa på att göra en gratis förfrågan och få flera offerter från olika företag som är proffs på uppvärmning!

Begär gratis offert

Ineffektiv uppvärmning av huset

Uppvärmningen av din bostad är en av de större kostnaderna som beror helt på vad det är för typ av värmesystem bostaden har. Vissa värmesystem förbrukar mindre el jämfört med andra. Direktverkande el som värmer element är bland de mest ineffektiva medan värmepumpar anses vara ett betydligt bättre alternativ. Värt att nämna att en värmepump oftast klarar av normal uppvärmning men ibland kan även en värmepump behöva hjälp. Då används en elpatron för att få ut spetsvärme, en liten (men oftast kostsam) extra värmeskjuts.

Isolering är ett annat område som påverkar elförbrukningen för uppvärmningen av huset. Dålig isolering innebär att värmen försvinner, vilket innebär att det blir kallt och att värmesystemet måste jobba hårdare. En av de enklaste sätten att minska elförbrukningen är faktiskt genom att isolera ordentligt.

Själva uppvärmningen i sig påverkar elförbrukningen direkt. Låg inomhustemperatur innebär lägre elförbrukning. Det gäller även uppvärmning av bi-ytor som garage och förråd. Oftast är dessa dåligt isolerade, vilket i sin tur innebär att de är riktiga energitjuvar.

Långa och varma duschar

Uppvärmningen av varmvattnet står för ungefär 20 procent av din totala årsförbrukning av el. Ju fler som behöver duscha varmt, desto högre elförbrukning. Ett enkelt sätt att råda bot på detta? Prata med hushållets medlemmar och minska duschtiderna.

Glödlamporna?

Man håller en glödlampa i händerna.

Så gott som alla vet att glödlampor drar mer än LED-lampor och lågenergilampor. De moderna lamporna är bättre i så gott som alla avseenden. Byt ut, punkt slut.

Elektronisk utrustning

Du har mer elektronisk utrustning än vad du tror och de drar allihop el på ett eller annat sätt, även när de är avstängda. Även om dagens moderna utrustning är mer effektiv så har de även blivit mer tillgängliga. Många hushåll har mer än en TV, flera stationära datorer/laptops, minst en mobiltelefon per person, surfplatta, ljudsystem, köksutrustning och så vidare. Oftast har du mer elektroniska prylar än vad du tror. Ett sätt att minska elförbrukningen är att installera tidsinställda strömbrytare.

Tvättmaskin och torktumlare

Tvättmaskin och torktumlare står för sin beskärda del av elförbrukningen och det gäller i synnerhet för torktumlaren. En omgång i torktumlaren kräver ungefär fyra gånger mer el jämfört med en tvättning. Om det är möjligt, undvik torktumlaren under perioder då elpriset är högre. Montera upp tvättlinor och låt de ta sin tid.

El-abonnemanget

Notera att det oftast inte är själva elförbrukningen som är problemet, snarare det höga beloppet på fakturan från elleverantören. Anledningen till att många vill sänka sin elförbrukning är för att elförbrukningskostnaden är för hög. Ett sätt att påverka detta direkt är genom att kolla elavtalet. Det finns mängder av abonnemang och elleverantörer att välja mellan idag. Det finns även goda förutsättningar för att själv bli en mikroproducent av el genom solpaneler. Våga byta elleverantör när det är fördelaktigt för dig, speciellt om du sitter på hög elförbrukning per år.

Värt att notera att en stor bostad inte alltid kräver mer el

Det finns flera studier som visar att det inte är bostadens storlek som är den största faktorn när det kommer till elförbrukning, det är hushållets storlek och vanor. Tycker du att elfakturorna har varit alldeles för höga sistone? Samla familjen och diskutera hur ni kan hjälpas åt med att minska elförbrukningen.

Fler inlägg om Uppvärmning

Bergvärme pris, exempel och tips
En ansenlig klump av den totala kostnaden för ett bergvärmesystem brukar bestå av priset för själva bergvärmepumpen. Räkna med att materialkostnaden motsvarar cirka 60 procent av kostnaden. Om vi får in en offert på 150 000 kronor för vårt bergvärmeprojekt ligger alltså materialkostnaden ...
Läs mer om Bergvärme pris, exempel och tips
Jordvärme – Kostnad per månad
Om du bestämmer dig för att installera en värmepump som nyttjar jordvärme kommer du att ha vissa kostnader. Vilka är dessa? Först och främst har du investeringskostnaden, det vill säga, kostnaden för nedgrävningen av kollektorkabel, installation, material samt värmepumpen. Låt oss anta...
Läs mer om Jordvärme – Kostnad per månad
Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen
Vi har haft bergvärmepumpar i Sverige sedan 70-talet, men än idag finns det många myter kring bergvärme. Vad är sant och inte? Vi  bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som gäller. 1.      Värmen från berget kan ta slut Denna myt beror till stor del på namnet, det vill ...
Läs mer om Fyra myter om bergvärme – Vi reder ut sanningen