Satsa på sjövärme när du byter värmepump

sjö i vårsol

Sjövärme är ett utmärkt alternativ till bergvärme och jordvärme även om det inte är riktigt lika vanligt. Tekniken har stora likheter med markvärme. En vätskefylld slang sänks ner på sjöbotten där den hålls nere med hjälp av tyngder. Solen värmer sedan upp vattnet som i sin tur värmer upp vätskan i röret som cirkulerar in i värmepumpen som utvinner energi och värmer upp ditt hus. Ett utmärkt alternativ för dig som har vatten i närheten av tomten!

Sjövärme har många fördelar

Sjövärme är en långsiktig investering som i regel håller många årtionden framöver. Systemet är effektivt. Det kan utvinna stora mängder energi ur det uppvärmda vattnet. Tack vare att vatten tar längre tid på sig att skifta temperatur än luft ger sjövärme också en jämn värmetillgång.

Det som krävs om du vill installera sjövärme i ditt hem är att du har tillgång till ett vattendrag som inte bottenfryser samt att du har tillåtelse att sänka ner slangarna i detta vattendrag. Du måste även ha ett vattenburet värmesystem i ditt hem.

Hur går det till när sjövärme installeras?

En av de största fördelarna med sjövärme är att det är både enkelt och billig att installera. Till skillnad från många andra lösningar där det måste borras och grävas i stor utsträckning kräver sjövärme endast att du gräver ner den slang som kopplar samman kollektorslangarna i vattnet och värmepumpen i ditt hus. Tack vare denna enkelhet sjunker också kostnaderna för installation drastiskt.

Ett par saker att tänka på innan du köper sjövärmepumpen

Det är viktigt att du undersöker några saker innan du investerar i sjövärme. För det första är det viktigt att du är säker på att du får sänka ner kollektorslangarna i den aktuella sjön eller vattendraget – detta kan innebära till exempel tillåtelse från sjöägaren. Sedan måste du säkerställa att det inte bottenfryser under vintern. Detta hindrar funktionen och kan skada slangarna. Sist, men inte minst, ska du också informera alla som kan tänkas nyttja sjön eller vattendraget om att kollektorslangen ligger där den ligger för att på så vis undvika att den skadas av ankare eller annat som kan nå botten.

Om du tycker att sjövärme låter som något för dig kan det vara en god idé att kontakta en leverantör för att diskutera just dina förutsättningar.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om uppvärmning
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Att välja ut en luftvärmepump är inte det enklaste, det finns många olika typer att välja bland, priser att ta hänsyn till och givetvis dina egna förutsättningar att förhålla dig till. För att du ska bli nöjd med din nya luftvärmepump är det många saker du måste se över och tänka på, blan...
Läs mer om
Saker att tänka på när du väljer luftvärmepump
Installera sjövärme – enkel checklista
Installera sjövärme – Enkel checklista Sjövärme är, precis som namnet antyder, värme som tas från en närliggande sjö. Ju närmare sjön ligger, desto bättre. Det finns många faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för att använda sjövärme som energikälla till din värmepump. Check...
Läs mer om
Installera sjövärme – enkel checklista
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Det finns både fördelar och nackdelar med bergvärme som är bra att känna till. Generellt uppväger fördelarna samtliga nackdelar, vilket är en av huvudanledningarna till att bergvärme är en populär och uppskattad metod för att värma upp ett hem. Bergvärme är i princip endast aktuellt för u...
Läs mer om
Fördelar och nackdelar med bergvärme
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.