84 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Kunskapsbank / Bygg & renovering / Höj rotavdraget till 50 procent? Regler och prisexempel

Höj rotavdraget till 50 procent? Så påverkas du

Det är på tapeten att höja rotavdraget till 50 procent. Drivande i frågan är bygg- och installationsbranschen som varnar för fler svartjobb om taket på rotavdraget inte blir högre.

Ambitionen med rot som står för renovering, ombyggnation och tillbyggnad är att du som skattebetalare i Sverige ska kunna anlita hantverkare och verksamma inom byggbranschen till ett reducerat pris. Det ska alltså göra att det blir billigare att renovera eller bygga om sin bostad.

målare

När rotavdraget infördes i sin nuvarande form 2008 låg det på 50 procent. Regeringen hade då höga förhoppningar om att rot skulle minska andelen svartjobb i Sverige – vilket det också gjorde. Byggbranschen gick på högvarv och det gick så pass bra att det 2016 beslutades att rotavdraget skulle sänkas från 50 procent till 30 procent istället.

Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.

Det är enkelt att använda rotavdraget: Fakturamodellen

En stor anledning till rotavdraget snabbt kunde implementeras, är att det är relativt okomplicerat. Särskilt för dig som beställare. Rotavdraget fungerar genom det som kallas för fakturamodellen. Det innebär att avdraget görs direkt vid betalning. Fördelen med detta är givetvis att du aldrig betalar ”fullpris” för renoveringen eller hantverkstjänsten. Du behöver med andra ord inte lägga ut pengar som du sedan ansöker om att få återbetalade retroaktivt. Det är företaget som du anlitar som ansvarar för att ansöka om att få rotavdraget utbetalat av skatteverket.

Rotavdrag 50 procent igen

Under 2020 drabbades världen av coronaviruset vilket har slagit hårt mot människor framför allt på ett mänskligt plan, men också rent ekonomiskt. Inom byggbranschen har arbetsmarknaden varit oviss och det har funnits en rädsla för att andelen svartjobb ska öka återigen.

Så här skriver företrädare för flera organisationer i byggbranschen i en debattartikel som publicerades våren 2020:

”Inom bygg- och installationssektorn har vi under lång tid verkat för att återställa rotavdraget till 50 procent. När vi nu befinner oss i en extraordinär situation med en allvarlig lågkonjunktur som väntar skulle en återställning av rot ha stor betydelse för landets små och medelstora företag, vars verksamheter ofta är integrerade och beroende av varandra.”

I en artikel som publicerades på Svenska Dagbladet under hösten lyftes det fram kritik till regeringen:

"I höstbudgeten aviserades ett höjt och förbättrat rutavdrag, men en återställare av rotavdraget fanns inte på agendan."

Prisexempel

Med ett rotavdrag på 50 procent blir det mer gynnsamt att anlita företag inom bygg- och installationssektorn.

Om du anlitar en målare som för enkelhetens skull tar 30 000 kronor i arbetskostnad för att måla om din lägenhet behöver du endast betala 15 000 kronor. Ligger rotavdraget på 30 procent får du betala 21 000 kronor. I just detta fall gör alltså ett rotavdrag på 50 procent att du får behålla 6 000 kronor.

Villkor för att använda rotavdrag

Det går bra att använda rotavdraget i Sverige såväl som utanför landets gränser i EU eller EES. En förutsättning är att du måste skatta på minst 90 procent av din inkomst i Sverige. I övrigt måste du vara över 18 år samt äga bostaden där jobbet utförs.

Alla jobb ger inte rätt till rotavdrag. I stora drag gäller det för:

  • Renoveringar invändigt
  • Renoveringar utvändigt i form av renovering av entrétrappor, balkong, tak, altan (om den sitter ihop med huset) och fasad.
  • Riva väggar
  • Bygga en tillbyggnad
  • Måla om invändigt eller utvändigt
  • Dränering
  • Markarbete för att installera värmepump

Du hittar en mer utförlig lista här samt mer information om regler och pris.

Höjt tak för rutavdraget 2021

Under 2021 utökas rutavdraget från 50 000 kronor per år till 75 000 kronor. Detta är bra att känna till för rutavdraget slås ihop med rotavdraget. Har du fått 15 000 kronor i rotavdrag utbetalat har du därför totalt 60 000 kronor kvar att använda i rutavdrag.

Visste du att du kan be någon att träffa hantverkaren på uppdrag åt dig och dra bort en del av kostnaden med rutavdraget?

 

Texten uppdateras.

Fler inlägg om Bygg & Renovering

Vad kostar det att byta fasad?
Nu ska vi titta närmare på vad det kan kosta att byta fasad. Du har förmodligen hittat hit för att du funderar på att renovera exteriören på ditt hem. Många väljer att byta fasad av rent underhållsmässiga skäl, men vissa vill också minska sina energikostnader eller helt enkelt byta färg o...
Läs mer om Vad kostar det att byta fasad?
Vad kostar det att glasa in balkongen?
Trots Sveriges förhållandevis kyliga klimat är det fullt möjligt att sitta på balkongen året om förutsatt att du har glasat in den. Precis som mycket annat i livet kommer en inglasad balkong med både fördelar och nackdelar. Det kan vara bra att veta att en inglasad balkong i regel öka...
Läs mer om Vad kostar det att glasa in balkongen?
Nya regler för rutavdraget 2021 – Träffa hantverkare på uppdrag av köparen
Om du har ett fritidshus eller kommer att vara bortrest ett tag kan du nu använda rutavdraget för att betala tillsynen av din bostad. Tidigare har du fått göra avdrag till ett värde på totalt 50 000 kronor per år, men det taket höjs 2021 till 75 000 kronor. Skador i bostaden Om någo...
Läs mer om Nya regler för rutavdraget 2021 – Träffa hantverkare på uppdrag av köparen