Hur fungerar rotavdraget 2024?

Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. ”ROT” står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnaden (inte materialkostnaden) med 30 %, dock med max 50 000 kr per person och år i skrivande stund.

Rutavdraget (som står för rengöring, underhåll och tvätt) räknas samman med rotavdraget, och får tillsammans uppgå till max 75 000 kr per person och år. Hur fungerar rotavdrag 50 procent? Om du exempelvis anlitar en flyttfirma via HelpHero kan du använda rutavdraget till att minska arbetskostnaden för flyttstädningen med 50 %.

Huruvida du kan ta del av avdraget beror på hur mycket skatt du betalat in under året och om du även gjort andra avdrag. Beloppet som du får i avdrag är förifyllt i din inkomstdeklaration.  Om du har glömt bort hur mycket rot- eller rutavdrag du har använt kan du gå in på skatteverket och ta reda på det.

Har du rätt till rotavdrag 2024?

Förbättringsarbeten ger rätt till rotavdrag. Exempelvis att byta från tapet till kakel i köket.

Först och främst måste du ha betalt tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda avdraget. Du ska ha betalat skatt för minst 90 procent av din totala inkomst.

I övrigt måste du också:

  • Ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång
  • Bo i Sverige (eller betala skatt i Sverige)
  • Betalat för arbetet före årsskiftet så att avdraget kommer med i din deklaration året efter
  • Ha rotavdrag kvar att använda
  • Inte vara släkt med utföraren

Det ställs också vissa krav på bostaden som:

  • Du måste äga under perioden arbetet utförs samt bo eller delvis bo i*
  • Ska vara ett småhus, en ägarlägenhet, fritidshus eller bostadsrätt
  • Ska vara äldre än fem år om du bygger om eller bygger till (om du reparerar ett småhus till ursprungligt skick spelar åldern på huset däremot ingen roll)

Att ta reda på hurvida du har rätt till rotavdrag är både ditt och utförarens ansvar. Därför kan det vara en bra idé att avtala om vem som har ansvaret om ansökan om rotavdrag inte godkänns.

Fler regler om rotavdrag 2023 finns att läsa här

*Ett undantag gäller dina föräldrars bostad. Du får nämligen använda rotavdraget för deras bostad om du äger den trots att du inte bor där.

Att ansöka om rotavdrag

Det är inte du som köper tjänsten som ansöker om rotavdrag – det gör utföraren. Företaget du anlitat drar av en del av arbetskostnaden på fakturan du får och begär sen ut en betalning på motsvarande summa från Skatteverket. Detta kan utföraren enkelt göra via Skatteverkets e-tjänst med hjälp av e-legitimation.

Begäran om utbetalning ska ha kommit in till Skatteverket senast den 31 januari året efter det år som kunden betalade för arbetet. Företaget som utför arbetet måste även ha F-skatt för att kunna erbjuda sina kunder rotavdrag.

Rotavdraget gäller i EU/EES-länder

I EU eller EES-länder fungerar rotavdraget precis som i Sverige. Om du exempelvis anlitar en hantverkare för att renovera ditt semesterhus i Spanien, så får du dra av 30 % av arbetskostnaden och betalar därmed arbetskostnaden med 30 % ”rabatt”. Summan kommer sedan redovisas i din deklaration.

Viktigt är att företaget som du anlitar har en F-skattesedel i Sverige alternativt kan bevisa att det inte har skatteskulder i sitt eget land. Företaget ska skicka in ett skuldfrihetsintyg eller liknande till Skatteverket. Detta ska vara utfärdat av en behörig myndighet i hemlandet och får inte vara äldre än tre månader om annat inte specificeras.

Om företaget inte är registrerat i Sverige kan det inte få en svensk e-legitimation och det ska därför istället använda en elektronisk blankett som finns att hämta på Skatteverket. Blanketten skrivs under digitalt.

Du behöver alltså inte göra något som privatperson, utan det är företaget som ska skicka in uppgifter till Skatteverket. Undantag gäller om företaget utser dig till ombud. För detta ska du skicka in den här blanketten.

Jämför offerter

Både priset för hem- och husprojekt och utförandet kan variera mellan företag och därför rekommenderar vi att jämföra offerter. Hur mycket du får betala beror även på var i landet du bor (i regel kostar det mer i storstäder) samt hur komplicerat jobbet är. För att du ska få en korrekt prisbild när du tar in offerter från våra anslutna företag kan du be om att få rotavdraget inkluderat på en gång.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Beskriv uppdraget

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress

(Adressen där uppdraget ska utföras)

När du klickar på ‘Skicka förfrågan’ skapar vi ett HelpHero konto åt dig. Med det godkänner du att relevanta företag kontaktar dig för att lämna offerter.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Regler för rotavdrag
Så här skriver skatteverket angående regler för rotavdrag Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotav...
Läs mer om
Regler för rotavdrag
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Vad kostar det att byta fasad?
Nu ska vi titta närmare på vad det kan kosta att byta fasad. Du har förmodligen hittat hit för att du funderar på att renovera exteriören på ditt hem. Många väljer att byta fasad av rent underhållsmässiga skäl, men vissa vill också minska sina energikostnader eller helt enkelt byta färg o...
Läs mer om
Vad kostar det att byta fasad?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.