Läs gärna vår uppdaterade artikel om rotavdrag 2022!
Förkortningen rot står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Precis som namnet indikerar är det ett avdrag som du kan använda när du anlitar någon som utför ett jobb inom dessa områden. Avdraget gäller med andra ord inte för nybyggen.
Rotavdraget är en form av skattereduktion som har funnit i nuvarande form sedan 2008. Det gäller för arbetskostnaden, men inte för material eller övriga kostnader. I skivande stund ligger avdraget på 30 procent av arbetskostnaden. Maxbeloppet som du kan få utbetalat är 50 000 kronor per person och år. Om ni är flera personer som äger fastigheten har ni alla rätt till 50 000 kronor i avdrag även om det gäller samma fastighet.
Du som privatperson får avdraget direkt på fakturan. Det är personen som har utför arbetet som ska ansöka om att få rotavdraget utbetalat av Skatteverket. Du betalar därmed aldrig hela beloppet för arbetet.
Tänk på att du inte får 50 000 kronor i avdrag för varje bostad som du äger. Låt säga att du renoverar taket på ditt fritidshus i Bohuslän för 170 000 kronor och rotavdraget hamnar på 20 000 kronor. Du byter sedan till bergvärme i din bostad i Västerås. Arbetskostnaden uppgår till 63 000 kronor vilket innebär att du får ett rotavdrag på 18 900 kronor. Totalt har du då använt 38 900 kronor i rotavdraget. Du har då 11 100 kronor kvar.
Regeringen vill främja det som kallas för grön teknik. Rent konkret handlar det om installation av solceller, lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkter till elfordon.
Det gröna avdraget, eller skattereduktion för installation av grön teknik som det också kallas, ger dig ett avdrag på 15 procent av material- och arbetskostnaden när du installerar solceller. Notera att det räcker både material och arbetskostnaden tillskillnad från det vanliga rotavdraget. Maxbeloppet ligger på 50 000 kronor per person och år.
Om du lagrar egenproducerad el i ett solcellsbatteri eller köper en laddpunkt till elbilen får du dra bort 50 procent av priset i grönt avdrag.
Notera att maxbeloppet för det gröna rotavdraget ligger på 50 000 kronor, oavsett vilken grön teknik du väljer att investerar i.
Du kan inte kombinera rotavdraget och det gröna avdraget, men det är fullt möjligt att använda avdragen till olika arbeten samma år. Du får avdraget direkt på fakturan.
Läs mer: Så fungerar avdraget för gröna investeringar
För att kunna använda rotavdraget måste du först och främst bo i Sverige eller (om du bor utomlands) måste du ha betalt tillräckligt mycket skatt i Sverige. Minst 90 procent av din totala inkomst ska ha beskattats i landet.
I övrigt måste du:
Sedan 2020 finns det ett krav på att du ska betala för arbetet elektroniskt. Detta innebär att du måste betala med kontokort, BankID, Swish eller inbetalningskort på bank eller via e-tjänst. Det viktiga är att betalningen innehåller uppgifter om avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt.
Du kan därmed inte betala för rotarbetet med ett presentkort eller liknande.
Du som äger din bostad har rätt att använda rotavdraget när du anlitar någon som utför olika typer av renoveringsarbeten.
Enligt Skatteverket är dessa arbeten godkända för rotavdrag:
Renovering
Bygga om eller bygga till
Du kan också få rotavdrag för markarbeten
Du hittar mer information på Skatteverket.se
Under det gånga året har många investerat i fritidshus. Det är godkänt att använda rotavdraget för renovering- eller reparationsarbeten i fritidshuset. Kravet är att den som vill använda rotavdraget äger och använder bostaden. Rotavdraget gäller även för kolonistugor. Kravet är då att du kan uppvisa ett intyg som visar att du har rätt att övernatta under kolonisäsongen.
Det är du som utför arbetet som ska ansöka om att få det utbetalat av skatteverket.
Du ansöker via Skatteverkets e-tjänst som du hittar här. Där står det också tydligt vad ansökan måste innehålla.