Vad gäller för rotavdraget 2020?

Rotavdraget är en form av skattereduktion som har funnits i Sverige sedan 1993. Då kallades det för ROT-programmet. ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Rotavdraget kan du alltså använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Vad behöver du tänka på när du ska använda dig av rotavdraget? Vi går igenom några viktiga punkter på den här sidan.

Sedan 2016 har rotavdraget legat på 30 procent. Du får använda det för att minska arbetskostnaden, inte materialkostnaden, och maxbeloppet som du kan få i avdrag per år är i skrivande stund 50 000 kronor.

Läs gärna vår uppdaterade artikel om rotavdrag 2022!

Rotavdraget slås ihop med rutavdraget

Det kan vara bra att veta att rutavdraget (som står för rengöring, underhåll och tvätt) räknas samman med rotavdraget. Om du exempelvis anlitar en flyttfirma via HelpHero kan du använda rutavdraget till att minska kostnaden för flyttstädningen. Du får dra av hela 50 procent av kostnaden.

Sedan 1 juli 2019 är maxbeloppet som du kan få i rut, oavsett ålder, 50 000 kronor. Innan dess har rut legat på 25 000 kronor per år om du är under 65 år och 50 000 kronor om du är över 65 år.

Den totala summan för både rut och rot slås ihop och denna får inte överstiga 50 000 kronor. Om du har fått 1 500 kronor i avdrag för flyttstädning under året har du därmed 48 500 kronor kvar att använda i rotavdraget.

Beloppet som du får i avdrag är förifyllt i din inkomstdeklaration.  Om du har glömt bort hur mycket rot- eller rutavdrag du har använt kan du gå in här på skatteverket och ta reda på det.

Du måste uppfylla vissa kriterier för att ha rätt till rotavdrag 2020

Förbättringsarbeten ger rätt till rotavdrag. Exempelvis att byta från tapet till kakel i köket.

Först och främst måste du ha betalt tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda avdraget. Du ha betalat skatt för minst 90 procent av din totala inkomst.

I övrigt måste du också:

  • Ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång
  • Bo i Sverige (eller betala skatt i Sverige)
  • Betalat för arbetet före årsskiftet så att avdraget kommer med i din deklaration året efter
  • Ha rotavdrag kvar att använda
  • Inte vara släkt med utföraren

Det ställs också vissa krav på bostaden som:

  • Du måste äga under perioden arbetet utförs samt bo eller delvis bo i*
  • Ska vara ett småhus, en ägarlägenhet, fritidshus eller bostadsrätt
  • Vara äldre än fem år om du bygger om eller bygger till (om du reparerar ett småhus till ursprungligt skick spelar åldern på huset däremot ingen roll)

*Ett undantag gäller dina föräldrars bostad. Du får nämligen använda rotavdraget för deras bostad om du äger den trots att du inte bor där.

Företaget skickar in alla papper – du behöver inte göra något som privatperson

Om du uppfyller alla villkor för rotavdraget och vill använda det sköter byggfirman eller hantverkaren kontakten med Skatteverket. Du betalar en ”rabatterad” summa av arbetskostnaden på en gång och sedan begär utföraren ut en betalning på motsvarande summa från Skatteverket. Detta kan utföraren enkelt göra via Skatteverkets e-tjänst med hjälp av e-legitimation.

Begäran om utbetalning ska ha kommit in till Skatteverket senast den 31 januari året efter det år som kunden betalade för arbetet.

Notera att företaget måste ha F-skatt för att kunna erbjuda sina kunder rotavdrag.

Så mycket måste du betala

Låt oss kolla på ett exempel som visar hur rotavdraget kan fungera. Du bor i ett hus som du verkligen trivs i, men du saknar en ordentlig uteplats. På grund av detta bestämmer du dig för att anlita en snickare som ska bygga en stor härlig altan som sitter ihop med huset.

Altanen ska vara på 90 kvadratmeter.

Du köper in material till altanen (plintar, stomme, trall, skruv) för 22 000 kronor. De största posterna när det kommer till material är stommen som kostar runt 6 000 kronor och trallen som går på 12 000 kronor.

Innan snickaren kan komma dit och börja med altanen måste tomten schaktas. Detta är nödvändigt för att marken ska bli jämn. Hur mycket schaktningen kostar beror till stor del på hur lång tid arbetet förväntas ta. I det här exemplet kan vi säga att det tar 15 timmar. Om markföretag som du anlitar har ett timpris på 650 kronor landar arbetskostnaden på 10 400 kronor. Med rotavdraget blir kostnaden istället 7 280 kronor. Till detta tillkommer också en materialkostnad för maskiner på 10 000 kronor.

När marken är iordninggjord sätter snickaren igång med altanen. Han tar 500 kronor i timmen. I det här fallet tar det 160 timmar att få klart altanen. Det innebär att arbetskostnaden landar på 80 000 kronor. Med rotavdraget reduceras den summan till 56 000 kronor.

Den totala kostnaden för altanen blir 95 280 kronor inklusive rotavdraget. Exklusive rotavdrag kommer vi istället upp i en summa på 126 000 kronor.

Jämför alltid flera olika offerter!

För att du ska få en korrekt prisbild när du tar in offerter från våra yrkesproffs kan du be om att få rotavdraget inkluderat på en gång. Hur mycket du faktiskt får betala för en altan av den här storleken i ett verkligt scenario beror på var i landet du bor (i regel kostar det mer i storstäder) samt hur komplicerat jobbet är.

Bor du inte i Sverige? Rotavdraget fungerar också i EU/EES-länder

I EU eller EES-länder fungerar rotavdraget precis som i Sverige. Låt säga att du har anlitat en hantverkare som renoverar köket i ditt semesterhus i Spanien. Du får då dra av 30 procent av arbetskostnaden, du betalar därmed arbetskostnaden med 30 procent ”rabatt”, och den summan kommer sedan redovisas i din deklaration.

Viktigt är att företaget som du anlitar har en F-skattesedel i Sverige alternativt kan bevisa att det inte har skatteskulder i sitt eget land. Företaget ska skicka in ett skuldfrihetsintyg eller liknande till Skatteverket. Detta ska vara utfärdat av en behörig myndighet i hemlandet och får inte vara äldre än tre månader om annat inte specificeras.

Om företaget inte är registrerat i Sverige kan det inte få en svensk e-legitimation och det ska därför istället använda en elektronisk blankett som finns att hämta på Skatteverket. Blanketten skrivs under digitalt.

Du behöver alltså inte göra något som privatperson, utan det är företaget som ska skicka in uppgifter till Skatteverket. Undantag gäller om företaget utser dig till ombud. För detta ska du skicka in den här blanketten.

Gör en gratis prisförfrågan

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Uppgifter om uppdraget
Har du någon övrig information som du vill dela?

Uppdraget
Kontaktuppgifter
Skickad
Kontaktuppgifter
Installationsadress
Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.
Kunskap är lätt att bära på
Relaterade artiklar om bygg & Renovering
Hur fungerar rotavdraget 2023?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2023?
Regler för rotavdrag 2023
Så här skriver skatteverket angående rotavdrag 2023 Rotavdraget 2023 är till för privatpersoner som äger sin bostad typ villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet samt har en inkomst och utför godkänt arbete i eller inom fastigheten. Småhus Bygg – reparera och underhålla Krav för rotavdrag ...
Läs mer om
Regler för rotavdrag 2023
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Rotavdraget är en slags skattereduktion som infördes i Sverige 1993 och kallades då för ROT-programmet. "ROT" står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avdraget kan du använda när du anlitar en hantverkare eller ett byggföretag. Rotavdraget innebär att du kan minska arbetskostnad...
Läs mer om
Hur fungerar rotavdraget 2022?
Skapa en gratis prisförfrågan härTjänsten fungerar i hela Sverige.